Koje su mane studiranja na fakultetima u Bosni i Hercegovini?

Pročitajte probleme sa kojima se susreću studenti u BiH.


rear view students raising hands with teacher college lecture hall

Kao što je slučaj i sa svim drugim obrazovnim sistemima, postoji nekoliko mana studiranja na fakultetima u BiH.

Advertisements

Zastarjeli nastavni planovi i programi

Mnogi fakulteti u BiH još uvijek koriste nastavne planove i programe koji su zastarjeli i ne prate savremene trendove i potrebe tržišta rada. Vrlo često literatura za pripremanje ispita je stara više od 50 godina.

Nedovoljna opremljenost

Nedostatak adekvatne opreme, kao što su računari, laboratorije, biblioteke i drugi resursi, može otežati učenje i razvoj praktičnih vještina koje su neophodne u određenim oblastima. Mnogi fakulteti u BiH nemaju svoju zgradu pa nije rijetkost da dva ili više fakulteta borave pod jednim krovom, a često je riječ i o fakultetima koji nisu srodni.

chair with backpack school

Loša organizacija nastave

Problemi sa organizacijom nastave mogu dovesti do preklapanja rasporeda, a ponekad i nedovoljno iskorištenog vremena za učenje. Veliki je ovo problem na fakultetima medicinske grupacije kada su profesori istovremeno i uposlenici u zdravstvenim ustanovama.

Advertisements

abstract blur interior empty university audiences modern school classroom

Nedostatak praktične primjene gradiva

Nedovoljno prilika za praktičnu primjenu gradiva može dovesti do nedostatka iskustva i vještina koje su neophodne za rad u stvarnom svijetu. Fakulteti uglavnom nemaju saradnju sa srodnim firmama tako da studenti prva praktična iskustva steknu tek prilikom zasnivanja radnog odnosa.

Visoke cijene školarina

Troškovi studiranja u BiH su relativno visoki u odnosu na prosječne prihode stanovništva, što može predstavljati prepreku za neke studente koji žele da upišu fakultet. Također, programi stipendiranja nisu dovoljni da pokriju ni polovinu studentskih troškova, a i pravo na stipendije većinom imaju samo socijalno ugrožene kategorije studenata.

businesswoman shaking hands with lawyer office

Politizacija fakulteta

Nažalost, neki fakulteti u BiH su podložni političkim uticajima, što može dovesti do nepotizma i pristrasnosti u zapošljavanju i odlukama o upisu.