Kina: Dron za nadgledanje na prijemnom ispitu

Dron je najnovije oružje kineskih vlasti u borbi protiv prepisivanja na prijemnom ispitu za upis na fakultet.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Dron je prelijetao dva centra za testiranje u gradu Luojang, u centralnoj kineskoj provinciji Henan, tražeći neobične signale upućene sa uređaja koji studenti krijumčare na ovom godišnjem, veoma važnom testu. Nijedan signal nije detektovan u nedjelju, prvog dana testiranja, objavljeno je na sajtu provincije Henan.

Skoro svi kineski svršeni srednjoškolci moraju da polažu završni test, čiji rezultat je glavni kriterijum prema kojem se određuje na koji univerzitet mogu da se upišu.

Zvaničnik Biroa za radijsku superviziju i regulaciju rekao je da je dron, koji se zove „Lan“, koštao desetine hiljada dolara.

U testu je učestvovalo 9 miliona srednjoškolaca. Pritisak je ogroman i mnogi đaci provode mjesece učeći. Oni koji ne prođu mogu da ponavljaju godinu ili da traže slabije plaćen posao.

Varanje na ispitima je uobičajeno imajući na umu značaj ispita. Učenici često nađu način da kupe riješene zadatke ili testove, unajmljuju nekoga da polaže umjesto njih i koriste bežičnu opremu radi komuniciranja tokom testa.

Učenici koji budu uhapšeni kako prepisuju ili varaju dobijaju zabranu polaganja ovog ispita u naredne tri godine.

(vesti-online.com)