Kemal Bašić, student iz Zenice, kreirao društvenu igru “Astral Nexus”

Igrica predstavlja književnu verziju Harry Pottera, Gospodara prstenova i nenasilna je.


politehnicki fakultet
Foto: Federalna.ba

U Zenici je prezentirana video igrica Astral Nexus koju je kreirao Kemal Bašić, student Odsjeka za softversko inženjerstvo Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Specifičnost ovog interaktivnog sadržaja je da je pored video formata autor predstavio u štampanom obliku pa su kolege studenti i ostali gejmeri igrali za stolom što omogućava socijalizaciju mladih i njihovo odvajanje od digitalnog svijeta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Studenti Politehničkog fakulteta i do sada su na različite načine predstavili praktična iskustva i znanje koje stiču. Ovaj fakultet nažalost, nema vlastiti prostor pa je prostor Eko foruma bio domaćin za druženje gejmera.

Mladi iz Zenice, Kaknja, Sarajeva i Visokog danas su igrali Astral Nexus u špilu od 20 kartica, a neki od njih su se i prvi put upoznali. Ova igra zamišljena je kao društvena i ona predstavlja ostvareni san Kemala Bašića, studenta Odsjeka za softversko inženjerstvo koji je dugo vremena razvijao igricu. Ona predstavlja književnu verziju Harry Pottera, Gospodara prstenova i nenasilna je, pojašnjava Kemal, piše Federalna.ba.

 – Svi likovi su napravljeni u piksel artu u kompletu, to je 8-bitna rezolucija gdje su svi likovi napravljeni od malih kockica.

Mladi ljudi većinu vremena provode uz ekrane i u digitalnom svijetu, pa je socijalizacija neophodna kaže Amina Smailagić studentica koja podržava projekt:

 – Osmišljena je kao strateška igra i pomoći će mladima u razvijanju razmišljanja, pamćenja. Mladima danas pažnja se drži jako kratko i nadamo se da će se ona poboljšati igranjem igre.

 – Razvoj i kreativni potencijali studenata softverskog inženjerstva su već dokazani. U industriji i privredi se trude animirati uposlenike i omogućiti im što bolje uvjete za rad. Ovo je odlična prilika za druženje i socijalizaciju i na matičnom fakultetu koji nažalost, nema svoj prostor, ističe prof. dr. Samir Lemeš, dekan Politehničkog fakulteta i dodaje:

 – Nažalost, fakultet nema dovoljno prostora da možemo kreativcima pružati prostor. Snalazimo se odlazeći u impulsni centar ZEDA ili ovdje u Eko forum. Nadamo se da ćemo imati zgradu gdje će ovakve stvari biti svakodnevnica, da to ne bude samo razvoj softvera, nego da bude kombinacija stvarnog života i onoga što imamo u digitalnom svijetu.

Igranje Astral Nexusa omogućava pozitivnu promjenu u bijegu od ekrana i digitalnog svijeta kazali su učesnici prezentacije te autor igre.