fbpx

Kako zadržati motivaciju tokom studiranja?

 Kako zadržati motivaciju tokom studiranja?

Prilikom upisa na fakultet i tokom prve godine, kada studenti polažu prve ispite, motivacija za učenjem je kod većine na visokom nivou. Nije rijedak slučaj da nešto kasnije, na sljedećoj godini, studenti izgube glavni fokus i teže prihvataju obaveze. Kako ostati motivisan tokom cijelog perioda studiranja?

4. Budite aktivni na predavanjima

Ako na predavanju ne obraćate pažnju na materiju o kojoj profesor govori, veoma je velika vjerovatnoća da će gradivo koje budete učili za ispit biti nezanimljivo i teško za pamćenje. Pokažite sebi i drugima da možete biti odličan slušalac i fokusirajte se na lekciju koju profesor predaje na sljedećem predavanju. Tako će vam i učenje biti lakše jer će vam materija već biti poznata, a takođe ćete se sjetiti i primjera koji profesori navode često uz gradivo i koji će spremanje ispiti učiniti mnogo zanimljivijim i jednostavnijim.

5. Učite na greškama

Ako vam se desilo da imate loš ispitni rok ili godinu iza vas najgore što možete da uradite u tim trenucima je da se vrtite u krug i nezadovoljni krivite sebe iznova. Ono što možete da učinite u toj situaciji je da analizirate svoje postupke, uvidite greške koje ste napravili i krenete iz početka, sa novim planom aktivnosti koji ste osmislili.

6. Napunite baterije

Možete da budete i najbolji student na fakultetu, ali ako se fokusirate samo na učenje, postaćete kad tad iscrpljeni i motivacija će izostati. Iskoristite slobodne trenutke da se družite sa prijateljima, porodicom. Društveni život je takođe veoma bitan deo studentskih dana i neophodan je kako biste se osjećali ispunjeno i van fakultetskih obaveza.

(Studentski život)

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK

« PRETHODNA STRANICA

Možda te i ovo zanima?

Leave a Reply