fbpx

Kako zadržati motivaciju tokom studiranja?

 Kako zadržati motivaciju tokom studiranja?

Prilikom upisa na fakultet i tokom prve godine, kada studenti polažu prve ispite, motivacija za učenjem je kod većine na visokom nivou. Nije rijedak slučaj da nešto kasnije, na sljedećoj godini, studenti izgube glavni fokus i teže prihvataju obaveze. Kako ostati motivisan tokom cijelog perioda studiranja?

1. Pohvalite sebe

Često se dešava da studenti postanu pretjerano samokritični jer nisu uspeli da odrade sve obaveze, nisu razumjeli materiju, nisu počeli s učenjem na vrijeme. Pokušajte da se fokusirate i na one trenutke u kojima ste bili uspješni, dobili dobru ocjenu i uvjerite sebe taj uspeh lako možete da postignete ponovo.

2. Postavljajte sebi pitanja

Zašto je potrebno da naučite ovu materiju? Iako ponekad izgleda da se učenje sastoji iz memorisanja gomile informacija, objasnite sebi da iako sada ne izgleda tako, svaka naučena lekcija i svako novo saznanje jednog dana će doprinjeti tome da se pokažete što boljem svijetlu, bilo da je to na nastavku studija, prilikom zaposlenja ili u društvu prijatelja.

3. Odredite ciljeve

Sa jasno određenim ciljevima sve je lakše. Ako odredite koje ispite želite da položite u narednom roku i zapišete ih, taj papir će vas uvijek podsjećati na to da postavljate sebi pitanja, dokle sam stigao/la? Koliko još toga treba da postignem da bih ostvario/la cilj?

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK

« PRETHODNA STRANICA

NAREDNA STRANICA »

Možda te i ovo zanima?

Leave a Reply