Kako studenti dolaze do opreme za prepisivanje na ispitima?

Nude se i studentski paketi s kamerom u hemijskoj olovci, šalabahter-satom, kamerom u naočalama i slično.


Foto: Envato
Foto: Envato

U Hrvatskoj studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka. Pokazalo je to istraživanje o studentskom nepoštenju prezentirano na konferenciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje u novembru prošle godine.

Prema dobivenim rezultatima, svjetski prosjek varanja na ispitima iznosi 67.8 posto, a u Hrvatskoj on iznosi visokih 80.9 posto kada je u pitanju varanje na ispitu te 87.3 posto kada govorimo o plagijarizmu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Varanje na ispitima razvojem tehnologije svakim danom postaje sve lakše, a pojedinci zarađuju na studentima koji prepisivanjem žele ostvariti bolje rezultate na ispitima.

Tako je ekipa portala Index nazvala jednog prodavača bubica i kamera za ispite te se raspitali o cijenama. Važno je istaknuti da su cijene izražene u kunama s obzirom na to da smo prilog snimili prije uvođenja eura.

Prodavač je rekao da bubicu i ogrlicu prodaje za 1350 kuna, a cijeli komplet s kamerom za 3500 kuna. Setove je moguće iznajmiti za 250 kuna po danu. Do bubica je vrlo lako doći, a dan nakon poziva smo dogovorili preuzimanje. U slučaju najma treba ostaviti 1350 kuna pologa.

Bubicu su preuzeli idući dan, a prodavač je objasnio kako se koristi, piše Index.hr.

 – Kao prvo, to ne biste smjeli na ispitu koristiti tako da sve to koristite na svoju odgovornost. Tehnika radi vrhunski, a ključni faktor ste vi. Morate biti u potpunoj tišini, rekao je prodavač.

U ponudi šalabahter-sat, kamera u naočalama, hemijskoj…

Morali su potpisati izjavu da bubicu nećemo koristiti na ispitu. Na internetskoj stranici za bubicu s mikrofonom nigdje se ne navodi da je uređaj namijenjen za korištenje na ispitima. Nude se i studentski paketi s kamerom u hemijskoj olovci, šalabahter-satom, kamerom u naočalama i slično.

Ekipa portala Index zvala je još jednog prodavača, ali bubicu nije mogao prodati s obzirom na to da je otišao iz Zagreba čim su završili ispitni rokovi.