Kako preživjeti studiranje? Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći kad krenete na faks

Pročitajte nekoliko savjeta koji vam mogu studentski život učiniti lakšim i ljepšim.


ucenje student scaled

Bliži se početak još jedne akademske godine, i dok je još uvijek upitno kako će to sve skupa tačno izgledati, jedno je sigurno – studiranje se nastavlja. Online nastava zatekla je sve studente u prethodnoj akademskoj godini, no svi oni znaju da je najgori dio u cijeloj priči bio taj što je studiranje bilo svedeno zaista samo na odlaske na predavanja, i to u pidžami u vlastitoj sobi.

Advertisements

Uspješno studirati znači pronaći idealan balans između brige o sebi, brige o fakultetu te brige o prijateljima. Iako na trenutke djeluje kao da se radi o trokutu u kojem možete imati samo dva vrha, ipak je većinu vremena moguće pronaći taj savršeni balans i održavati ga.

Najveći je šok kada dođete prvu godinu na fakultet i shvatite da morate sve sami. Od organiziranja rasporeda na fakultetu i slaganja rasporeda rokova, pa do onih banalnijih stvari kao što su pranje veša, održavanje koliko-toliko zdrave prehrane i naravno, neizostavno druženje s prijateljima.

Pored svega, i dok je u srednjoj bilo teško napraviti balans između svih obaveza, niste ni svjesni toga koliko će vam fakultet oduzimati vremena. Za razliku od srednje u kojoj ste svaki dan određeno vrijeme i kod kuće možda potrošite malo vremena na pisanje zadaće i učenje prije ispita, fakultet je nepredvidiv – neke dane ćete biti tamo od 8 ujutro do 8 navečer, a slobodne dane ćete provoditi nadoknađujući ono što niste uspjeli pohvatati.

Zvuči vrlo strašno, i možda u prvom trenutku zaista i jest, no vremenom postane sve jasnije. Jednom kada shvatite koliko vremena morate odvojiti za koju obaveze te koji su vaši prioriteti, onda ste otkrili tajnu studiranja i život postaje jednostavan. Probat ćemo udijeliti nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da čim prije otkrijete tu tajnu, piše Srednja.hr.

Previše obaveza

Kada dolazite na fakultet postoji taj brucoški entuzijazam koji vrlo brzo splasne, no nažalost, nedovoljno brzo. Jednom kada dođete na fakultet mislite da ćete sada odjednom sve moći i sve uspjeti, pa se javljate na razne funkcije, učlanjujete u udruženja i svugdje ste. Super je biti angažovan na fakultetu, no treba imati granice.

Odlazak na fakultet je prvenstveno – odlazak na fakultet. Vrlo je lako to smetnuti s uma, no ipak pripazite na to. To što u srednjoj niste morali previše učiti ne znači da na fakultetu nećete morati. Naprotiv, ako niste nikada do sad previše učili, vrlo vjerovatno ćete sada imati problema s time da ćete prvo morati naučiti učiti.

Na fakultetu ćete biti barem pet godina, što znači da ima vremena da prođete sve aktivnosti i budete posvuda, a da to ne ide na štetu vašem akademskom uspjehu i snu. Pustite si prvi semestar lagan, kako biste mogli uhvatiti ritam studiranja i shvatiti kako što funkcionira. Nakon što ulovite ritam, moći ćete odlučiti za šta imate vremena i koliko.

Druženje s prijateljima

Vrlo je bitno za naglasiti da se vrlo vjerovatno nećete družiti samo s ljudima s fakulteta, ali još bitnije – druženja na fakultetu se računaju pod vrijeme provedeno na faksu. Iako su upravo te kafe one koje spašavaju život, i dalje morate odvojiti vrijeme za druženje s ljudima kada niste na fakultetu.

Možda djeluje kao da bi vam to trebala biti zadnja stvar na pameti, no istina je da je bitno preživjeti prvu godinu fakulteta, a to nećete moći sami. Nema vrijednije stvari od kvalitetne podrške, a to ćete dobiti samo kroz kvalitetna druženja. Nemojte zanemarivati prijatelje!

S druge strane, ako su vam nekad faze kada zaista nemate vremena za pretjerana druženja, nemojte se osjećati loše zbog toga. Do problema dolazi kada se ta faza protegne u mjesec dana i shvatite da niste danima izašli negdje, a da niste išli na fakultet…

Interesi van fakulteta

Studiranje je puno kompleksnije od srednje škole zato što se sada zaista pripremate za posao jednog dana. I niste tu zato što vas neko tjera, već zato što vas to zanima i imate određenu ljubav prema tome. Ipak, to ne znači da imate samo taj jedan interes i da vam je sve ostalo zabranjeno.

Na raznim fakultetima postoje svakakve grupe, a i van fakulteta postoji milijun radionica koje se bave raznim stvarima. Koji god bili vaši interesi van fakulteta, sada je vrijeme da im se posvetite. Bilo da je u obliku studentskog posla ili pohađanje radionica, svakako će vam dobro doći.

Jedino na što morate pripaziti jest da vam to ne postane prioritet u odnosu na fakultet, no ako studirate nešto što vam je najveći interes, onda ne bi trebalo doći do te zamjene, zar ne? Odnosno, ako dođe, bi li to nešto trebalo značiti?

Samo učenje

Na kraju svega, posvećujemo se i samom učenju – što je poprilično bitan, velik i naporan dio studiranja. Svako ima svoju metodu učenja, no bitno ju je čim prije shvatiti. Po mogućnosti, na prvoj rundi ispita. Tako ćete imati vremena pripremiti se za drugu rundu ispita u kojoj ćete briljirati, ali i napuniti baterije za prve rokove.

Bilo da ste vizualan ili auditivan tip, jedna je stvar sigurna; učenje mora biti zanimljivo i dinamično. Teško da ćete naučiti previše toga dok samo sjedite ispred laptopa i zurite u skripte. Koristite se bojama, flomasterima, oblicima, papirima, tablicama.. Ma što god vam pomaže!