Kako položiti ispitni test?

Polaganje u vidu testa je čest način polaganja ispita. Studenti ga mnogo više vole u odnosu na usmeno ispitivanje. Ako ste dobro pripremili gradivo, polaganje testa će za vas predstavljati mačji kašalj. Međutim, ako niste dobro savladali materiju, tj. prešli veliki broj stvari iz udžbenika, to može biti problem. Test uglavnom traži precizne odgovore na sitne detalje iz pojedinih tema.


1. Prvo treba da pogledate ponuđena pitanja i da ih podijelite u pet kategorija:

  • pitanja na koja sigurno znate tačan odgovor
  • pitanja na koja mislite da znate tačan odgovor
  • pitanja za koja pretpostavljate odgovor
  • pitanja za koja niste sigurni u odgovor
  • pitanja za koja sigurno ne znate odgovor

2. Zatim, ponovo pročitajte sva pitanja u testu. Označite ključne riječi, negacije, dvostruke negacije, problematična pitanja, sve što vam je važno u pitanju. Ako smijete da pišete po testu, na ivicama stranica zapišite informacije koje biste mogli da zaboravite, a odnose se na postavljeno pitanje.

3. Zatim odgovorite na pitanja na koja sigurno znate odgovor kako biste sebi podigli samopouzdanje. Ako je test podijeljen na dva dijela, (tj. postoje pitanja sa ponuđenim odgovorima i pitanja u kojima vi morate napisati odgovor), riješite prvo pitanja sa ponuđenim odgovorima. Često se dešava da u ponuđenim odgovorima imate odgovor na neko pitanje iz drugog dijela testa.

4. Nakon toga počnite da odgovarate na pitanja za koja mislite da znate tačan odgovor i na pitanja za koja pretpostavljate odgovor.

Pokušajte na sljedeći način. Pročitajte pitanje i odgovorite na njega svojim riječima. Zatim pogledajte ponuđene odgovore i odredite koji je najbliži vašem.

U ovoj fazi možete početi da koristite postupak eliminacije odgovora na pitanje. Ne treba da se dugo zadržavate na pitanjima na koja ni pomoću metode eliminacije ne možete da odgovorite. Uvijek vodite računa koliko vam je ostalo vremena do kraja testa.

5. Pretposlednja faza jeste odgovaranje na pitanja na koja ne znate odgovor. Ako netačni odgovori nisu kažnjivi (ne boduju se negativno), gledajte da odgovorite na sva pitanja. Ako postoje negativni bodovi, provjerite da li imate dovoljno sigurnih bodova. Ako imate, nemojte se kockati. Ako nemate, probajte. Nemate šta da izgubite.

Postoji nekoliko metoda za zaokruživanje odgovora na pitanja o kojima ništa ne znate:

  • Ako su ponuđena dva veoma slična odgovora, obično, ni jedan ni drugi nisu tačni.
  • Ako su dva ponuđena odgovora jako različita, jedan od njih je tačan.
  • Odgovori koji započinju rečima uvijek, nekada, nikada, niko, izuzev, najčešće, najrjeđe često nisu tačni odgovori.

6. Na kraju, provjerite da li ste odgovorili na sva pitanja. Ako se odgovori pišu na drugom listu, budite pažljivi prilikom označavanja odgovora. Često se može desiti da odgovor znate, ali da umjesto B zaokružite C.

(Vodič za učenje / STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.