Ovo su strategije koje će vam pomoći da se motivišete za učenje i položite ispite

Pred vama se nalazi jedanaest strategija koje treba da vam podignu entuzijazam i samopouzdanje, kako bi proces učenja bio produktivan i kako biste ostvarili najbolje rezultate na ispitima.


books 1573392530

1. Napravite ugovor sa samim sobom

Ugovor je u poslovnom svijetu nešto što obavezuje. On je garancija da će se održati riječ. Obavežite se ugovorom da ćete položiti ispit. Predvidite sankcije ako ne učite ili ne položite ispit. Kao u svakom ugovoru.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

2. Ne čekajte inspiraciju za učenje

Učenje započnite odmah. Budite uporni, ne dozvolite da vas išta pokoleba. Najlakše je odustati.

3. Ispunite neophodne preduslove za učenje:

  • Uredite prostor za učenje – urednost je pola učenja (od plana, torbe, stola, utvrđenog vremena…).
  • Obezbijedite optimalnu temperaturu, svjetlost, vlažnost, stalno mjesto (ista situacija stvara pozitivne asocijacije za učenje).
  • Pustite muziku. Ona pozitivno djeluje na emocije i opušta, jača um, podstiče kreativnost, motiviše tijelo i do nekoliko puta olakšava učenje. Važno je da muzika bude ugodna, nenametljiva i tiha, za dobro raspoloženje.
  • Budite odmorni (vrlo važno za učenje je da imate dovoljno sna).

redbullrs 6 5 2018 20 27 32 718

4. Planirajte vaše učenje

Priprema je 90% uspjeha, preduslov svega. Možete učiti stihijski, bez plana, ali će to znatno usporiti efekte učenja. Za dobre i brze rezultate morate planirati. Napravite plan, stavite ga na mjesto gdje će vam stalno biti pred očima i držite ga se. Napravite dnevni, ali i mjesečni plan. I pridržavajte ga se.