Kako odgovoriti na jedno od najvažnijih pitanja na razgovoru za posao?

Kako odgovoriti poslodavcu kada vam postavi pitanje ‘zašto baš vi’, ovisit će o vašem radnom iskustvu, po čemu se razlikujete od ostalih kolega iz struke i što konkretno vi možete ponuditi poslodavcu.


work interview 1550696867

Portal About.com probrao je najbolje odgovore na ovo pitanje među svojim čitateljima, prenosi Moj Posao.

Advertisements

Pogledajte kako bi oni objasnili poslodavcu zbog čega su najbolji kandidati za neko radno mjesto i koje bi kvalitete pritom naglasili.

Nedostatak radnog iskustva

Iako nemam radnog iskustva smatram da biste me trebali zaposliti jer sam spreman učiti i nadograđivati svoje znanje. Osim toga, brzo učim i brzo se prilagođavam svakoj radnoj okolini, a dobro se snalazim i u novonastalim situacijama.

Svaku od navedenih tvrdnji dobro je potkrijepiti kratkim konkretnim primjerom. To može biti primjer iz vaše svakodnevice, situacija u kojoj ste se našli tijekom školovanja ili dok ste se bavili nekim hobijem.

Najbolji sam

Advertisements

Trebali biste me zaposliti jer sam najbolji kandidat. Pouzdan sam, spreman odraditi svaki zadatak koji mi je povjeren i pritom dati sve od sebe. Nemam strah od nepoznatog i volim naučiti nešto novo.

I u ovakvom slučaju dobro je odgovor potkrijepiti konkretnim primjerom, a još je bolje ako možete istaknuti da je upravo to o vama rekao vaš bivši mentor, profesor, poslodavac…

Različitost

Vjerujem da svaki kandidat kojeg ste pozvali na razgovor može dobro raditi ovaj posao. Ono po čemu se ja razlikujem je to što u posao zaista unosim entuzijazam i dajem sve od sebe da zadatke odradim najbolje što mogu. Evo primjerice, imam četvero braće i sestara. Moji stariji brat i sestra imaju odlične karijere – obadvoje cijeloga života marljivo rade, a počeli su od nule. Moja mlađa sestra nedavno je četvrti put dobila promaknuće, a mlađi brat je prije šest mjeseci počeo raditi svoj prvi ozbiljan posao i već sada ga je šef istaknuo kao primjer odličnog radnika. Možete li ne morate vjerovati da ‘jabuka ne pada daleko od stabla’, ali mogu vam reći da sam ‘istog kova’. Imam strašnu volju i težim savršenstvu, a vjerujem da vi tražite zaposlenika koji će izvrsno obavljati svoj posao.

Ponekad pričanje kratke priče ili anegdote poslodavcu jako dobro može dočarati koliko ste motivirani i dobri u onome što radite, stoga je važno i prije razgovora za posao promisliti o tome što biste zanimljivo poslodavcu mogli ispričati kada vam postavi ovakvo pitanje.