Kako do boljih ocjena na ispitima: Ovo je 10 načina koji će vam pomoći da se motivišete za učenje

Od sutra krećem učiti. Naučit ću baš sve i odlično ću se pripremiti. Koliko ste samo puta ovo pomislili kad ste bili svjesni da vas čekaju teški ispiti? Obično to i ostane na planu 'od sutra ću', jer je teško motivisati se za učenje naročito nakon dužeg perioda negrijanja stolice.


motivacija student

Donosimo vam deset strategija kojima ćete podići motivaciju za učenje gradiva, te samim time postići bolje rezultate i biti zadovoljniji samim sobom.

1. Napravite ‘ugovor’

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U glavi složite mali dogovor sa samim sobom. Ukoliko ste svjesni koliko vas gradiva čeka i šta trebate napraviti, osigurajte i sankcije u slučaju da ne ispoštujete dogovor i ne položite ispit. Ovo vrijedi i u suprotnom smjeru. Ukoliko položite ispit imajte viši cilj koji će vas motivisati da zaista sjednete i sve naučite.

Dogovorite se sa sobom da ćete sebi priuštiti nešto što želite, ali nemate vremena jer sad učite za ispit; poput odlaska na koncert ili pak posebno isplaniranog izlaska s prijateljima.

2. Ne čekajte inspiraciju za učenje

Niste umjetnik ili pisac da sjedite kao torta na kauču i čekate da vas pogodi grom inspiracije kako biste konačno počeli učiti. Učenje započnite odmah. To vam treba biti prioritet broj jedan, kojeg ništa ne smije odgoditi.

3. Maknite sve što vam odvraća pažnju

Uredite svoj prostor za učenje i maknite s radnog stola sve stvari koje će vam odvlačiti pažnju. To znači isključivanje računara i isključivanje interneta na mobitelu. Treba vam samo literatura i vaša glava. Upaljen računar i konstantno ‘refreshanje’ Facebooka usporit će vam posao bar tri puta.

Obavezno budite odmorni, jer ukoliko ste premoreni informacije ćete puno teže upijati i zaspat ćete za stolom u rekordnom roku, čak i ako sjedite na drvenoj školskoj stolici.

4. Planirajte učenje

Poznato mišljenje je da je priprema 90 posto uspjeha. Možete učiti i stihijski, bez plana, ali to će vam znatno usporiti proces učenja. Stoga napravite dobar plan. Dnevni plan učenja poput rasporeda na kojem stoji što ćete učiti u kojem vremenu te kad ćete imati pauzu može vam puno pomoći. Ukoliko ga isprintate i nalijepite negdje kod radnog stola, nećete moći izbjeći prekoračivanje rokova koje ste sebi sami postavili.

5. Postignite male uspjehe na samom početku

Ako vam dobro krene i vidite da vam učenje brzo ide, bit će vam puno lakše prijeći na novi dio gradiva. Zato podijelite zadanu literaturu na više manjih cjelina i svaku učite posebno. Tako ćete ih brže savladati, a i osjećaj da ste uspjeli to riješiti doći će brže i činit će vas još motiviranijima.