Kako do boljih ocjena na ispitima: Ovo je 10 načina koji će vam pomoći da se motivišete za učenje

Od sutra krećem učiti. Naučit ću baš sve i odlično ću se pripremiti. Koliko ste samo puta ovo pomislili kad ste bili svjesni da vas čekaju teški ispiti? Obično to i ostane na planu 'od sutra ću', jer je teško motivisati se za učenje naročito nakon dužeg perioda negrijanja stolice.


6. Fenomen grudve snijega

Ukoliko vam je literatura izuzetno dosadna i naporna, potrudite se i pronađite bar jedan dio koji vas zanima. Poglavlje koje je lakše ili zanimljivije od drugih bi trebao biti pravi izbor za vaše prvo čitanje. Takvo poglavlje ćete brzo memorisati, pa će se samim time povećati i samopouzdanje za daljnjim koracima. Kao i grudva snijega, koja se povećava tako će se i vaše aktivnosti oko učenja povećati s vremenom. Samo je bitno da krenete.

7. Ne preplićite zadatke, rješavajte ih jedan po jedan

Iako će za vrijeme učenja sigurno postojati raznih smetnji, takozvani ‘multitasking’ ne bi trebao biti jedna od njih. Nemojte sebi zadavati više stvari istovremeno. Krenite prvo na jedan zadatak koji ste zadali i dok njega ne usvojite, ne krećite na nešto drugo. Inače će vam pažnja letjeti s jednog dijela na drugi i nećete ništa obaviti.

8. Razmišljajte o budućnosti

Šta će vam donijeti prolazak ovog ispita? Hoćete li iz literature naučiti išta korisno, što biste mogli jednog dana primijeniti u svom poslu ili životu? Čak i ako neće, bar ćete riješiti još jedan ispit i mirne savjesti nastaviti s novim izazovima.

9. Ne posmatrajte greške negativno

Čak i ako nešto krivo napravite, ne posmatrajte to s negativne strane. Onaj koji ne griješi, ne razvija se i strah ga je napredovati. Svako loše iskustvo posmatrajte kao priliku za promjenom i nadogradnjom.

10. Učite s prijateljem

Ukoliko imate jednak ispit, nađite se s prijateljem ili prijateljicom, skuhajte kafu i krenite skupa na učenje. Pročitajte važnije stvari skupa, raspravljajte o nejasnoćama i sigurno će vam konverzacija oko određene teme biti ‘klik’ na određen dio literature , i to baš u vrijeme ispita.

(Srednja.hr)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!