Kako do boljih ocjena na ispitima: Ovo je 10 načina koji će vam pomoći da se motivišete za učenje

Od sutra krećem učiti. Naučit ću baš sve i odlično ću se pripremiti. Koliko ste samo puta ovo pomislili kad ste bili svjesni da vas čekaju teški ispiti? Obično to i ostane na planu 'od sutra ću', jer je teško motivisati se za učenje naročito nakon dužeg perioda negrijanja stolice.


Donosimo vam deset strategija kojima ćete podići motivaciju za učenje gradiva, te samim time postići bolje rezultate i biti zadovoljniji samim sobom.

1. Napravite ‘ugovor’

U glavi složite mali dogovor sa samim sobom. Ukoliko ste svjesni koliko vas gradiva čeka i šta trebate napraviti, osigurajte i sankcije u slučaju da ne ispoštujete dogovor i ne položite ispit. Ovo vrijedi i u suprotnom smjeru. Ukoliko položite ispit imajte viši cilj koji će vas motivisati da zaista sjednete i sve naučite.

Dogovorite se sa sobom da ćete sebi priuštiti nešto što želite, ali nemate vremena jer sad učite za ispit; poput odlaska na koncert ili pak posebno isplaniranog izlaska s prijateljima.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.