Kako čitanje popularnih knjiga o Harryju Potteru utiče na mozak: Ovo je najveća magija mladog čarobnjaka


harrypotter
themoviedb.org

Na internet stranici Wiley Online Library  objavljeno je istraživanje u kojemu su istraživači pronašli poveznicu između čitanja knjiga o spomenutom liku i pozitivnije nastrojenosti prema ljudima koji često nailaze na predrasude. Kažu kako je ‘najveća magija Harry Pottera – smanjivanje predrasuda’.

Advertisements

– Proveli smo tri studije kako bismo testirali da li duže čitanje popularnih knjiga o Harryju Potteru poboljšava odnos prema stigmatiziranim skupinama (imigranti, homoseksualci, izbjeglice). Radi se o rezultatima jedne eksperimentalne intervencije s osnovnoškolcima i dvije  studije sa srednjoškolcima i studentima (u Italiji i Velikoj Britaniji), a koje su potvrdile našu glavnu hipotezu, rekli su istraživači.

Advertisements

Najprije su istraživači s djecom razgovarali o njihovim stavovima prema određenim stigmatiziranim skupinama, a potom su se jednom sedmično sastajali s njima i čitali im odabrane ulomke knjige u kojima se spominju predrasude i posljedice, i tako šest sedmica. Na kraju su opet razgovarali s djecom i bilježili kako ona međusobno razgovaraju na tu temu.

Kažu kako pozitivno na ljudski mozak, posebno dječji, djeluje poistovjećivanje s glavnim likom – Harryjem Potterom i odmicanje od poistovjećivanja sa negativnim likom – Voldemortom, a što se događa tijekom čitanja.