Kako biti produktivniji: 15 tech alata za pomoć u učenju

Svi znamo koliko je lako izgubiti se u moru obaveza i informacija koje nas svakodnevno bombardiraju. Zato smo odlučili podijeliti s vama našu listu od top 15 tehničkih alata koji će vam pomoći ne samo da povećate svoju produktivnost, već i da učenje učinite zabavnijim i efikasnijim.


Programmers cooperating at information technology company
Ilustracija: Envato

Svi mi težimo biti bolji u onome što radimo. Bilo da ste student koji želi poboljšati svoje ocjene, profesionalac koji teži većoj efikasnosti, ili samo znatiželjnik na putu stalnog učenja, postoji jedno ključno pitanje koje nas sve muči: kako biti produktivniji? Danas vam donosimo sjajne vijesti! Postoje brojni alati za produktivnost koji vam mogu pomoći da transformirate svoj način učenja i radne navike.

U ovom članku, otkrit ćemo vam 15 tehničkih alata koji su pravi game-changeri kada je riječ o produktivnosti. Zavirite u svijet aplikacija i platformi koje su osmišljene da vam pomognu kako biti produktivniji. Ne samo da će ovi alati za produktivnost olakšati vaše svakodnevne zadatke, već će vam i pomoći da ostvarite svoje ciljeve brže i učinkovitije nego ikad prije.

Zamislite – manje vremena provedenog u frustraciji i više vremena za uživanje u plodovima svog truda. Kako biti produktivniji uz tehničke alate? Kada razmišljamo o načinima kako biti produktivniji, često zaboravljamo na moćan arsenal tehničkih alata koji nam stoje na raspolaganju.  Dopustite nam da vas uvedemo u svijet alata za produktivnost koji mijenjaju pravila igre!

1. Todoist

Todoist je moćan alat za upravljanje zadacima koji nam omogućuje da organiziramo svoj dan s lakoćom. Kroz intuitivno sučelje, možemo stvoriti liste zadataka, postaviti prioritete i rokove, što nas čini organiziranijima i smanjuje mogućnost da nešto zaboravimo. Upravo ta mogućnost da vizualno pratimo napredak naših zadataka čini Todoist nezaobilaznim alatom u našem arsenalu. Kako biti produktivniji uz Todoist? Jednostavno – sve što trebate učiniti je započeti s planiranjem svojih dana, sedmica i mjeseci unaprijed!

2. Trello

Trello je alat za produktivnost koji funkcionira na principu kanban ploča, što nam omogućuje da vizualno organiziramo i pratimo različite projekte. Svaki projekt je podijeljen u kartice koje možemo premještati, dodavati im zadatke i bilješke, te tako imati sve pod kontrolom. Trello je posebno koristan kada radimo u timu, jer omogućuje svim članovima da u svakom trenutku vide status projekta. Osim toga, Trello integracije s drugim alatima, poput Google Driva i Slacka, dodatno podižu njegovu funkcionalnost i efikasnost.

3. Evernote

Evernote je jedan od najpopularnijih alata za bilježenje i organizaciju informacija. Omogućuje nam da zabilježimo ideje kako nam dolaze, organiziramo bilješke, snimke i dokumente, te ih lako dijelimo s drugima. Jedna od najboljih karakteristika Evernotea je mogućnost pretraživanja unutar slika, što znači da možete fotografirati tekst i kasnije ga pretraživati. Ako želite znati kako biti produktivniji u svakodnevnim zadacima, Evernote može biti vaš lični digitalni asistent.

4. Focus@Will

Focus@Will nije tipičan alat za produktivnost; on se bavi poboljšanjem koncentracije kroz glazbu. Ovaj servis nudi različite glazbene kanale koji su znanstveno dizajnirani da povećaju vašu koncentraciju i smanje distrakcije. Korisnici Focus@Willa izvještavaju o značajnom povećanju efikasnosti prilikom rada uz glazbu koja je prilagođena njihovim osobnim potrebama. Ako je glazba vaš pratitelj u učenju i radu, ovaj alat bi mogao biti ključan za vašu produktivnost.

5. Asana

Asana je jedan od vodećih alata za upravljanje projektima koji nam pomaže da ostvarimo naše ciljeve. Bilo da radimo sami ili u timu, Asana nudi pregledne značajke koje uključuju postavljanje zadataka, praćenje rokova, dodjeljivanje zaduženja i automatsko podsjećanje. Njena fleksibilnost i prilagodljivost čine je idealnim rješenjem za različite tipove projekata. Ako tražite rješenje kako biti produktivniji dok upravljate složenim projektima, Asana je alat koji ne smijete zaobići.

6. Slack

Slack je revolucionirao način na koji timovi komuniciraju. Ovaj alat nije samo za razmjenu poruka, već omogućuje organizaciju razgovora u kanalima, dijeljenje datoteka i integraciju s mnogim drugim alatima za produktivnost koje već koristimo. Slack smanjuje potrebu za sastancima i e-mailovima, čineći komunikaciju bržom i učinkovitijom. Ako vas zanima kako biti produktivniji radeći u timu, Slack bi mogao biti ključan u ostvarivanju tog cilja.

7. Google Drive

Google Drive je osnova za pohranu dokumenata u oblaku koja nam omogućuje lako dijeljenje i suradnju na dokumentima, proračunskim tablicama i prezentacijama u stvarnom vremenu. Njegova integracija s drugim Google alatima, poput Dokumenata i Tablica, čini ga nezaobilaznim za bilo koga ko želi biti produktivniji radeći na projektima koji zahtijevaju suradnju i dostupnost s bilo koje lokacije.

8. Notion

Notion je sve-u-jednom radno okruženje koje omogućuje uzimanje bilješki, upravljanje projektima, organizaciju zadataka i mnogo više. S njegovom modularnom postavkom, možete prilagoditi alat točno po svojim potrebama, bilo da stvarate baze podataka, planirate projekte ili samo želite mjesto za sve svoje ideje i zadatke. Kako biti produktivniji koristeći Notion? Jednostavno, koristite ga kao svoj digitalni mozak za sve aspekte života i rada.

9. Zapier

Zapier je alat koji pomaže automatizirati radne procese između različitih aplikacija i servisa. Omogućuje vam da kreirate “Zaps”, automatizirane zadatke koji povezuju dva ili više alata tako da rade zajedno bez vaše daljnje intervencije. Korištenjem Zapiera, možete uštedjeti vrijeme na ručnim zadacima i usmjeriti se na ono što zaista važno za vašu produktivnost.

10. Microsoft OneNote

Microsoft OneNote je snažan alat za uzimanje bilješki koji omogućuje organizaciju vaših misli, ideja, istraživanja i sastanaka na jednom mjestu. Njegova sposobnost da integrira multimedijski sadržaj, poput audio snimaka i video zapisa, te mogućnost saradnje u stvarnom vremenu čini ga idealnim za studente, edukatore, i profesionalce koji žele kako biti produktivniji kroz bolju organizaciju i pristup svojim informacijama kad god i gdje god to trebaju.

11. Airtable

Airtable kombinira funkcionalnosti baze podataka s jednostavnošću korištenja proračunskih tablica. Ovaj alat omogućuje timovima da organiziraju posao, prate projekte i automatiziraju zadatke kroz prilagodljive preglednike koji se mogu prilagoditi za razne poslovne potrebe. Uz pomoć Airtablea, možete jednostavno sortirati, filtrirati i vizualizirati svoje podatke na način koji potiče produktivnost i olakšava donošenje odluka.

12. RescueTime

RescueTime je alat za praćenje vremena koji automatski bilježi kako provodite vrijeme na računalu, dajući vam detaljne uvide u vaše navike i produktivnost. Može vam pomoći da identificirate vremenske potrošače i preusmjerite svoje napore na aktivnosti koje su zaista važne. Ako želite naučiti kako biti produktivniji smanjenjem vremena provedenog na manje produktivnim zadacima, RescueTime nudi ključne alate za postizanje tog cilja.

13. Forest

Forest je jedinstvena aplikacija za upravljanje vremenom koja koristi tehniku gamifikacije kako bi vam pomogla ostati fokusirani i izbjegavati distrakcije na vašem pametnom telefonu. Kada želite koncentrirano raditi, započnete “sadnju drveća” u aplikaciji, koje će rasti dok ne koristite telefon. Ova jednostavna, ali efikasna metoda pomaže vam da vizuelno vidite produktivnost kao rasti i održava vas motiviranim da ostanete fokusirani.

14. Cold Turkey

Cold Turkey je rigorozan alat za blokiranje distrakcija koji vam omogućava da ograničite pristup određenim web stranicama, aplikacijama ili čak cijelom internetu za određeno vrijeme. Kada trebate neometano raditi, Cold Turkey pomaže eliminirati sve potencijalne prekide, čineći vas produktivnijima. To je izuzetno koristan alat za one koji se lako ometaju i žele naučiti kako biti produktivniji kroz kontrolu svojih digitalnih navika.

15. Basecamp

Basecamp je jedan od najstarijih i najpoznatijih alata za upravljanje projektima koji timovima nudi sve potrebne funkcije za suradnju, komunikaciju i organizaciju. Od praćenja zadataka do dijeljenja datoteka i rasporeda, Basecamp osigurava centralizirano mjesto za sve vaše projekte. Ako radite na višestrukim projektima ili ako je vaš tim rasprostranjen, Basecamp može značajno doprinijeti vašoj sposobnosti da budete produktivniji kroz bolju organizaciju i jasniju komunikaciju. Razumijevanje kako biti produktivniji ključno je za maksimiziranje vaših dnevnih aktivnosti i postizanje vaših profesionalnih i osobnih ciljeva. Uvođenjem efikasnih alata za produktivnost i primjenom provjerenih metoda, možete značajno poboljšati svoju efikasnost i smanjiti osjećaj preopterećenosti, piše Index.hr.