Kad nakon tri sata učenja ne znam nijednu rečenicu ponoviti

Učite i trudite se, ali ništa ne ulazi u glavu? Niste jedini.


ucenje
Foto: TikTok

Jeste li ikada sjedili sat, dva ili čak tri sata učeći i na kraju shvatili da ne znate ponoviti niti jednu rečenicu pročitanog teksta?

Niste jedini. Ovo se vrlo često dešava studentima, naročito ako su propustili predavanja i prvi put se upoznaju sa gradivom. Vjerovatnije je da ćete se dovesti u ovakvu situaciju ukoliko vas tematika predmeta kojeg učite ne interesuje i ako zahtijeva učenje definicija napamet.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Jedna studentica na TikToku objavila je video u kojem prikazuje kako to izgleda kada se trudite i učite, a nakon tri sata shvatite da ne možete ponoviti nijednu rečenicu.

@mana.cofficial

Idem si neki ginko kupit jer cu ispit spremat 6 mjeseci #studentskizivot #hellenergy #student #vetmedicine #challenge #tiktokcringe #ispiti #januarskirok

♬ original sound – Matt Taylor

U nastavku pročitaj nekoliko savjeta za učenje koji bi mogli spriječiti ovakve situacije i olakšati pripremu ispita.

Odredi idealno vrijeme u danu za učenje

Sigurno već znaš koje doba dana ti najviše paše za učenje. Neki studenti su fokusiraniji ujutro, ali drugima treba više vremena da pokrenu moždane vijuge i paše im noć za rad. Zato planiraj da sve druge obaveze ostaviš za drugo doba dana kada ti se uglavnom i ne da učiti, a taj termin koji ti je najproduktivniji za učenje uvijek rezerviraj samo za tu svrhu jer rutina je također važna.

Odvoji se od tehnologije

Stavi mobitel na silent (vibracija te također jako ometa), isključi TV i makni se s interneta (osim ako moraš provjeriti neke informacije za učenje, ali koristi samo za to!). Tih nekoliko sati preživjet ćeš bez kontakta sa svijetom, ali ćeš se odlično moći koncentrisati na sadržaje koji ti trebaju ući u duboko pamćenje.

Naspavaj se i budi sit

Tijelo ima nevjerovatnu moć dekoncentriranja ako mu nešto od osnovnih potreba nedostaje. Ako si nenaspavan puno ćeš lošije moći pamtiti jer ćeš imati malo energije za tako težak psihički rad, ako si gladan tijelo će ti također stalno slati podražaje da odeš do hladnjaka i zadovoljiš glad. Zato, prije učenja uvijek provjeri jesi li zaista fizički i psihički spreman za buduće napore. Radije napravi pauzu i riješi što trebaš, nego da učiš i ništa ne pamtiš pa potrošiš vrijeme bezveze.

Očisti svoje okruženje i radni stol

Ako oko sebe imaš nered na to će ti često padati pogled. Još jedan ključ dobre koncentracije je u minimalizmu u okruženju. Također, svakih sat ili dva provjetri prostor kako bi ušao novi i svjež zrak i puno kisika.

Koristi eterična ulja za povećanje koncentracije

O da. I priroda se pobrinula da imamo malu pomoć. Najpopularnije kombinacije su sljedeće: Cedrovina + Lavanda + Vetiver; Limun + Ružmarin; Limun + Menta; Đumbir + Bergamot + Limunska trava.

Grickaj studentski mix

Ove grickalice nisu bez veze dobile ime. Naime, poznato je da orašasti plodovi i suho voće jako povoljno utječu na mozak te organizmu daju dobru energiju. A tokom učenja trošite jako puno energije pa je morate kvalitetno nadoknaditi. Em je zdravo, em je dobro za vas! Ne zaboravite i na zdravu prehranu tokom cijelog dana.

Koristi čepiće za uši ili slušalice

Ako moraš učiti u bučnom okruženju jer nemaš izbora rješenje mogu biti ova jefitna pomagala. Isključi zvukove iz okoline čepićima za uši (mogu poslužiti oni za plivanje) ili upali klasičnu glazbu slušalicama koje izoliraju vanjske zvukove i odvoji se od ostatka svijeta i samo predano uči.