JU Studentski centar Sarajevo: Studenti zaslužuju bolje uslove

Za nepuna dva mjeseca počeće nova studentska godina. Za sada još se ne zna koliko će studenata tačno biti smješteno u domove u Nedžarićima i na Bjelavama u Sarajevu.


Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Direktor JU Studentski centar Sarajevo Emir Kadrić kaže da će to biti kao i prethodnih godina između 1.550 i 1.650 studenata.

Advertisements

Kako bi se poboljšali uslovi smještaja studenata, u toku je rekonstrukcija paviljona na Bjelavama i radovi bi trebali biti završeni najkasnije do 10. septembra.

– Nakon toga ćemo napraviti ozbiljnu akciju uz pomoć nekih sponzora i donatora da obezbijedimo sredstva koja su potrebna da bismo sobe popunili krevetima, ormarima i ostalim potrebnim elementima za ugodan boravak studenata. Nama je cilj da što kvalitetnije opremimo nove sobe, da bi one što duže mogle koristiti svojoj svrsi. Napravili smo plan kako jedna soba treba da izgleda. Sobe će imati udobne krevete, TV, internet, frižidere i sve ostale uslove koje treba da ima jedan mlad čovjek da bi mogao normalno živjeti i učiti. Svaki udoban prostor je mogućnost više za studenta da lakše dođe do željenog cilja na fakultetu, i mi ćemo se potruditi da im tu udobnost omogućimo, istakao je Kadrić.

Advertisements

Dugovanja pojedinih kantona Studentskom centru i dalje su veliki problem.

– Svi kantoni još imaju dugovanja. Jedino je FBiH izmirila obaveze. Najveći dužnik je Unsko-sanski kanton, koji od oktobra nije uplaćivao novac. Mi imamo obećanja od Unsko-sanskog kantona da će do 10. augusta izmiriti dio svojih obaveza. Moram naglasiti da iako postoje dugovanja, ove godine je situacija mnogo bolja nego prošle. Uvjeren sam da ćemo do početka školske godine svesti dugovanja kantona na minimum, i time bismo mogli izvršiti obaveze prema dobavljačima, da ne bismo dolazili u situaciju da nam isključuju struju, plin i vodu, dodao je Kadrić.

(Oslobođenje)