Još jedno uništavanje kampusa i još jedna prijetnja Sveučilišta u Mostaru

Kampus Sveučilišta u Mostaru, kao i drugi prostori u gradu, nisu pošteđeni iživljavanja pojedinaca nad tuđom imovinom.


SUM

Sveučilište u Mostaru podnijet će prijavu kod Kantonalnog tužilaštva HNK-a protiv počinitelja ili više njih zbog vandalizma, oštećenja imovine i krađe opreme unutar kampusa. Naime, proteklog vikenda nepoznata maloljetna osoba ili više njih uništile su ogradu i vrata na nedavnom postavljenom mini igralištu na kampusu.

Zbog zaštite maloljetnih osoba te iz poštovanja prema njihovim pravima i privatnosti, iz Sveučilišta su kazali kako neće objaviti snimku, ali kao odgovor na vandalizam, ”bit će uvedena privremena zabrana korištenja igrališta dok se ne obavi obnova i osigura sigurnost prostora”.

Nije prvi put

Ovo nije prvi put da Sveučilište prijeti prijavom Tužilaštvu zbog vandalizma. Prijašnjih godina zbog uništavanja opreme već je nekoliko puta prijetilo podnošenjem kaznene prijave Kantonalnom tužilaštvu HNK, kao i zatvaranjem kampusa za javnost. No, do sada sve je ostajalo samo na prijetnjama.

Kampus Sveučilišta u Mostaru, kao i drugi prostori u gradu, nisu pošteđeni iživljavanja pojedinaca nad tuđom imovinom. Ovo nije prvi put da se Sveučilište susreće s devastacijom kampusa mostarskog sveučilišta.

Još ranije, upozoravalo je na uništavanje “pametne” klupe u kampusu koja je postavljena u sklopu projekta Smart kampus, na neumjesne grafite kojima je bio išaran peterometarski znak Sveučilišta u Mostaru i uređeni zidovi fakulteta, na uništene saobraćajne znakove unutar kampusa kao i oštećenja opreme za navodnjavanje zelenih površina kao i krađa pojedine opreme te redovna uništavanja kanti za smeće.

S ciljem zaštite imovine, a i zbog sigurnosti prije svega studenata, nastavnog i administrativnog osoblja te svih građana koji koriste kampus, 2020. godine Sveučilište u Mostaru postavilo je i video kamere za nadzor kampusa. Preuređenje Kampus Sveučilišta u Mostaru je prošao preuređenje kako bi postao ugodnije okruženje za studente, djelatnike i građane koji ga koriste, piše Bljesak.info.

Sveučilište u Mostaru, naveli su, kontinuirano provodi aktivnosti uređenja i samostalno ulaže u oba kampusa s ciljem stvaranja lijepa, sigurna i uređena okruženja za svoje studente, djelatnike i sve građane. Te će aktivnosti nastaviti provoditi ”uprkos poraznoj činjenici da Sveučilište svoje resurse sve češće mora usmjeravati u neiscrpne popravke umjesto u nova ulaganja”.