Jedanaest zemalja s najboljim sistemom obrazovanja na svijetu

Otkrijte koje države su na samom vrhu po kvalitetu obrazovnog sistema


education 1567586201

Kako predviđa Svjetski inovativni samit za obrazovanje (World Innovation Summit for Education) do 2030. godine obrazovni sistemi u svijetu mogli bi da pretrpe značajne promjene. Predviđa se da će škole postati interaktivna okruženja u kojima će inovacije u tehnologiji i nastavnim programima fundametalno transformisati ulogu nastavnika i izmijeniti sam način učenja, prenosi mreza-mira.net.

Ali kakvi su obrazovni sistemi u svijetu u 2018. godini?

Svake godine Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum) objavljuje svoj izvještaj, rangirajući države na osnovu svjetske ekonomije.

Države su rangirane prema 12 stubova konkurentnosti, koji uključuju, između ostalog, makro-ekonomiju, okolinu, infrastrukturu, zdravlje i osnovno obrazovanje.

Na osnovu ovog izveštaja kvalitet obrazovanja u Srbiji je na 93. mjestu. Na poslednjem, 137. mjestu, nalazi se Mauritanija, dok je na samom vrhu liste Švajcarska.

Ovo su neke od država koje su na samom vrhu po kvalitetu obrazovnog sistema:

11. NORVEŠKA

Ova država velikodušno finansira sve nivoe obrazovnog sistema. Javno obrazovanje je besplatno, osim na predškolskom nivou gdje roditelji plaćaju takse. Rashodi za obrazovni sistem, kao procenat od bruto domaćeg proizvoda, su jedan od najvećih u poređenju sa ostali zemljama. Norveška se može u budućnosti osloniti na jake institucije i dobar sistem obrazovanja.

10. NOVI ZELAND

Škole, univerziteti i institucije ove ostrvske države su svjetski poznati po svojim standardima. Obrazovanje na Novom Zelandu je skoncentrisano na učenike kojima pruža kontinuiranu nastavu i napredak u učenju, tako da znanje stečeno na jednom nivou postavlja temelje za naredne korake.

9. NJEMAČKA

Iako je ova država svjetski poznata po svom obrazovanju i visoko rangiranim univerzitetima, obrazovni sistem u Njemačkoj doživljava kontinuirane promene i reforme. Među ostalim reformana u posljednjih nekoliko godina, desila se i reorganizacija gimnazije, dok je na akadademskom nivou primjenjena Bolonjska deklaracija. Ovo je preduzeto kako bi se globalno povećalo zapošljavanje njemačkih studenata.

8. KANADA

Kvalitet obrazovanja i životnog standarda u Kanadi je među najvišim u svijetu, ali troškovi života i školarine za međunarodne studente su generalno niži nego u drugim zemljama kao što su Sjedninjene Države, ili Velika Britanija. Kao takva, Kanada je često najpoželjniji izbor za studente.

7. IRSKA

Većina srednjih škola u Irskoj su u privatnom vlasništvu i upravljanu, ali su finanasirane od strane države. Takođe postoje i sveobuhvatne i stručne državne škole. Međutim, nedavni izveštaji pokazuju da je potrošnja Irske na obrazovanje pala za 15 odsto tokom finansijske krize, ukazujući na to da bi njen obrazovni sistem mogao opasti u budućnosti.

6. HOLANDIJA

Obrazovanje u Holandiji se smatra kao visoko kvalitetno. Prema izvještaju UNICEF-a iz 2013. godine, djeca iz Holandije su najsrećnija na svijetu. Škole ne zadaju puno domaćih zadataka do sredjoškolskog nivoa, dok učenici prijavljuju mali pritisak i stres. Škole su podjeljene između vjerskih i “neutralnih” škola, sa malim brojem privatnih škola.

5. KATAR

Katar u velikoj mjeri ulaže u poboljšanje obrazovanja kao dio projekta Vizija 2030 (Vision 2030). Škole koje finansira vlada nude besplatno obrazovanje samo za državljane ove zemlje, dok mnogi strani državljani obično šalju djecu u privatne škole.

4. SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

U školskoj 2016/17. godini, Sjedinjene Države su bile domaćin preko milion međunarodnih studenata, što je čini najvećom zemljom domaćinom mobilnih studenata širom svijeta. Internacionalni upis studenata je porastao i protekle decenije. Sada postoji dvostruko više međunarodnih studenata u Sjedinjenim Državama nego što ih je bilo osamdesetih godina prošlog vijeka.

3. FINSKA

Finska već rutinski nadmašuje rangiranje globalnih sistema obrazovanja i poznata je po tome što nema nikakvih ograničavajućih sistema – svi učenici, bez obzira na sposobnost, se uče u istim razredima. Kao rezultat, jaz između najjačih i najslabijih učenika je najmanji na svijetu. Finske škole takođe zadaju relativno mali domaći zadatak i imaju samo jedan obavezni test u 16. godini.

2. SINGAPUR

Singapur se ocjenjuje vrlo visoko u testovima Programa za međunarodne studente (PISA), koji mjere i upoređuju učinak studenata u različitim državama. Međutim, školski sistem ove države je poznat po tome što stavlja učenike pod velikim stresom u ranim godinama.

1. ŠVAJCARSKA

Samo pet odsto učenika pohađa privatne škole u Švajcarskoj. Lekcije se podučavaju na različitim jezicima u zavisnosti od švajcarske regije, a najčešći jezici u njemački, francuski i italijanski. Od srednje škole učenici se razdvajaju zavisno od sposobnosti.

(STUDOMAT.ba)