Jedan od najvećih gradova u BiH nema stipendije za studente: U toku potpisivanje peticije

Ulaganje u obrazovanje jedino može da garantuje opstanak našeg društva i da garantuje neku bolju budućnost.


potpisivanje peticije
Foto: RTVBN

U budžetu grada Doboja nije jasno definisana konkursna procedura dodjela stipendija i već preko 7 godina, postoji jedna veoma čudna praksa, navode iz inicijativnog odbora za prikupljanje potpisa za građansku inicijativu.

Ne raspisuje se konkurs kao što se to radi u svim drugim gradovima, studenti nemaju priliku da se prijave na konkurs sa svojim referencama, svojim ocjenama, gdje studiraju, šta rade, kao što je to normalna praksa u svim gradovima, nego se samo može eventualno podnijeti neki zahtjev za pomoć pri studiranju i imamo mi i poznanike koji su podnosili te zahtjeve, nikad im na njih nije odgovoreno i imamo opravdanu sumnju da to služi samo da se dodjele određena sredstva nekim stranačkim poslušnicima vlasti u Doboju, a to ne bi trebao biti cilj stipendiranja studenata i učenika, kaže Stefan Gavrić, predsjednik inicijativnog odbora za prikupljanje potpisa.

Inicijativu ponovnog uvođenje stipendija u budžet grada Doboja podržali su profesori, srednjoškolci, studenti i mnogi građani, piše RTVBN.

Željko Stević, vanredni profesor na Saobraćajnom fakultetu u Doboju Univerziteta u Istočnom Sarajevu misli da ulaganje u obrazovanje jedino može da garantuje opstanak našeg društva i da garantuje neku bolju budućnost, koju treba svi da podržimo, kako bi imali sutra i penzioni fond, kako bi imali sve ono što treba jedno zdravo društvo u suštini da ima.

Nemam uopšte pravo na stipendiju, jer nije definisana budžetom našeg grada. Stipendija je veoma važna kako za nas studente, tako i za roditelje zato što im pomaže u obrazovanju njihove djece. Dok je situacija kod mene npr. je da sam ja morao se prebaciti na vanredan način studiranja, kako bih mogao raditi i sebi plaćati fakultet, rekao je Davor Cvijanović, student FPN Univerziteta u Sarajevu, 3. godina odsjeka Socijalni rad.

Planiram da upišem medicinu u skladu sa srednjom školom koju sam završila i bilo bi mi zaista od velikog značaja da imam podršku svog grada, kako samo podršku, tako i neku finansijsku pomoć koja bi zaista značila svakom studentu, pa tako i meni, rekla je Tatjana Stanojević.

Prikupljanje potpisa će trajati 7 dana, nakon čega će inicijativa biti upućena skupštini grada na odlučivanje.