Japanski jezik se uvodi kao izborni predmet na Filozofskom fakultetu u Sarajevu

Od akademske 2019/2020. godine studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu bit će u prilici pohađati nastavu iz izbornih predmeta japanskog jezika i kulture. Rezultat je to višegodišnjih zajedničkih napora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Ambasade Japana u BiH te Sophia univerziteta iz Japana.


filozofski fakultet unsa

U okviru priprema za realizaciju programa izbornih predmeta, u prethodnim je godinama Filozofski fakultet organizirao kurseve japanskog jezika, prenosi klix.ba.

Kurs japanskog jezika izvodi se na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu od 2016. godine. Navedeni kurs japanskog jezika realizira lektorica Nozomi Miyanoya, magistrica primijenjene lingvistike japanskog jezika i edukacije, kao program intenzivnog podučavanja japanskog jezika za sve nivoe, od početnog do srednjeg nivoa poznavanja jezika.

Pored navedenog, u okviru jačanja i razvijanja programa saradnje koju Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu ima s institucijama i kolegama iz Japana, do sada je organiziran niz drugih sadržaja poput takmičenja u govorništvu japanskog jezika, radionice iz kaligrafije i sl.

Prosječan broj polaznika kursa japanskog jezika i drugih sadržaja je 40 na godišnjem nivou. Kao završna manifestacija, u septembru 2019. godine završena je Ljetna škola japanskog jezika uz učešće nastavnika Sophia univerziteta iz Japana.

Od 2018. godine na Filozofskom fakultetu se organizira i certificirani test poznavanja japanskog jezika (Japanese Language Proficiency Test – JLPT). Uvođenje certificiranog testa poznavanja japanskog jezika podržala je Ambasada Japana u BiH s kojom Filozofski fakultet ima dugogodišnju plodnu saradnju.

Navedeni sadržaji dio su šireg programa razvoja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji se realizira u saradnji s partnerskim institucijama, a u skladu s važećim propisima za realizaciju programa visokog obrazovanja.

(STUDOMAT.ba)