Istraživanje: U dobro provjetrenim prostorijama bolje se razmišlja

Istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Health Perspectives sugeriše da kvalitet zraka ima veliki utjecaj na donošenje odluka i produktivnost u radnom okruženju.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Rad u dobro provjetrenim prostorijama potiče kognitivne sposobnosti, pokazala je studija naučnika s Harvarda.

Zaposlenici kojima je radni prostor dobro ventiliran, što kao posljedicu ima ispodprosječan nivo CO2 i unutrašnjeg onečišćenja, bolje misle, shvaćaju, pamte i uče, navodi se u studiji.

Istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Health Perspectives sugeriše da kvalitet zraka ima velik utjecaj na donošenje odluka i kvalitet radnog učinka.

Naučnici s Harvarda proučavali su radne sposobnosti 24 radnika, menadžera, arhitekata, dizajnera, programera, u različito provjetrenim kancelarijama šest dana. Od njih su se zahtijevali i osnovni radni zadaci, ali i odgovori na krizne situacije.

Pokazalo se da isti radnici imaju 61 posto bolje rezultate kada rade u prostorijama s nižim nivoom onečišćenja. Kada su se rezultati kombinovali i s nižim nivoom CO2, rezultati su bili bolji čak 101 posto.

Dr Joseph Allen s harvardskog centra za zdravlje i okoliš kaže da se radi o području kojem se još uvijek ne pridaje dovoljno pažnje.

– Mi provodimo 90 posto vremena u zatvorenim prostorima, a utjecaj kvaliteta zraka u njima na radni učinak često je zadnja briga, rekao je.

Ovo istraživanje objavljeno je nedugo nakon što je u jednom sličnom ustanovljeno da biljke u radnom okruženju povećavaju produktivnost za 15 posto.

(Express.hr)