Istraživanje otkrilo: “Sve je više studenata spremno odustati od fakulteta kako bi zaštitili mentalno zdravlje”

Studenti sve više napuštaju školovanje - ne sa diplomom, već sa problemima s mentalnim zdravljem.


Foto: Envato
Ilustracija: STUDOMAT / Envato

Sjećate li se one stare od kolijevke do groba, najljepše je đačko doba? Očito više nije tako jer nova je Gallupova anketa izvijestila da je 41% studenata koji su trenutno upisani u postsekundarni program razmišljalo o prekidu obrazovanja u posljednjih šest mjeseci. Broj je značajno porastao od prve godine pandemije COVID-19, u kojoj je 33% studenata razmišljalo o napuštanju studija u prethodnih šest mjeseci, prenosi New York Post.

Kako se rukujete? Doznajte što vaš stisak ruke govori o vama:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

‘Emocionalni stres’ bio je najčešće citirani razlog zašto su studenti željeli napustiti školu, s 55% njih koji su ovaj dali ovaj odgovor. ‘Osobni razlozi mentalnog zdravlja’, uključeni kao odgovor na anketu po prvi put ove godine, bili su drugi najčešće davani odgovor, sa 47%. Čini se da studenti četverogodišnjih studijskih programa prolaze lošije, budući da je gotovo polovica studenata koji su stekli diplomu prvostupnika rekla da često doživljavaju emocionalni stres, piše Vecernji.hr.

Gallupovi istraživači, uz potporu obrazovno-zastupničke skupine Lumina Foundation, ispitali su 12 015 odraslih Amerikanaca u dobi od 18 do 59 godina između septembra i novembra prošle godine. Sudionici su morali imati srednju stručnu spremu te još nisu smjeli imati završenu diplomu suradnika ili prvostupnika.

Istraživači su također uočili razlike među spolovima: 47% studentica koje su sudjelovale u anketi reklo je da često doživljavaju emocionalni stres, u usporedbi sa samo 30% studenata. Također, 43% mlađih studenata, u dobi od 18 do 24 godine, bilo je ‘često pod stresom’. To je mnogo više u usporedbi s onim studentima od 25 i više godina, od kojih je samo 29% izjavilo da se osjeća isto. Čak i nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije, izvještaj je pokazalo da studenti na vanrednim ili redovnim studijskim programima nisu manje razmišljali o prekidu studiranja 2022. godine nego što su to činili 2021. godine.

Iznenađujuće, najmanje spominjan razlog zašto su studenti željeli napustiti studij bio je taj da im diploma ne bi pomogla u njihovim osobnim ciljevima. Studija Sveučilišta u Bostonu iz 2022. pokazala je da je u posljednjih osam godina depresija među studentima porasla za gotovo 135%, dok se anksioznost povećala za 110%.