Ispitni rokovi i društvene mreže: Zašto je važno napraviti pauzu?

Ispitni rokovi su već dovoljno stresni sami po sebi, ali savremeni studenti se često suočavaju s dodatnim izazovom - ometanjem od društvenih mreža.


Social media addiction
Ilustracija: STUDOMAT

Kako bismo razmotrili kako društvene mreže mogu utjecati na vašu produktivnost i uspjeh tokom ispita, istražit ćemo zašto je važno uzeti odmor od društvenih mreža i kako to postići.

Advertisements

Društvene mreže često su glavni krivac za prokrastinaciju. Umjesto da učimo ili pripremamo se za ispite, često završimo skrolanjem kroz beskonačni feed i gubimo dragocjeno vrijeme.

Česta obaveza provjeravanja obavijesti i ažuriranja na društvenim mrežama može narušiti vašu koncentraciju dok pokušavate učiti. Gubitak fokusa može značiti da trebate više vremena da završite zadatke.

Advertisements

Odmor od društvenih mreža može značajno povećati vašu produktivnost. Bez konstantnih ometanja, možete se dublje fokusirati na gradivo i postići više. Društvene mreže često doprinose stresu jer se uspoređujemo s drugima i brinemo o reakcijama naših objava. Odmor od društvenih mreža može smanjiti stres i pomoći vam da se osjećate bolje.

Odmor od društvenih mreža tokom ispitnih rokova može biti ključ za veću produktivnost i manji stres. Umjesto da vas ometaju, društvene mreže trebaju biti alat za opuštanje nakon što završite s obavezama. Postavljanje granica i pridržavanje plana može vam pomoći da ostvarite bolje rezultate na ispitima i smanjite stres koji donose ispitni rokovi.