Internacionalni kongres studenata i mladih doktora “MediCon 2015” u Tuzli

Internacionalni kongres studenata i mladih doktora (bio)medicine "MediCon 2015" održat će se Tuzli u periodu od 30.10. do 01.11.2015. godine.


28.10.2015. 02:00

Veliki događaj na kojem se očekuje 250 učenika iz 17 zemalja, najavljen je na danas održanoj konferenciji za novinare, na kojoj su govorili Emir Bećirović (predsjednik Organizacijskog odbora MediCon 2015; predsjednik Udruženja “MEDICUS”), prof. dr. Elmir Čičkušić (dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli) i prof. dr. Haris Huseinagić (predsjednik Ljekarske komore TK; jedan od pozvanih predavača na kongresu).

“MediCon 2015” je projekat Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS” koji je nakon višemjesečnih i opsežnih priprema kreirao skup koji će studentima i mladim doktorima pružiti jedinstvenu priliku priliku da se okušaju u pisanju naučnih radova, usavrše svoje znanje i razmjene ideje i iskustva sa brojnim kolegama i stručnjacima.

– U 39 godina postojanja Medicinskog fakulteta u Tuzli ovo je treći skup ove vrste i obima koji organizujemo. Budući ljekari će na ovaj način, već sada, početi da grade mrežu sa medicinskim stručnjacima što je obaveza bez koje se ne može djelovati u svijetu medicine, kazao je prof. dr. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Trodnevni skup podržan je od Ljekarske komore Tuzlanskog kantona kojoj je težnja da mladim ljekarima da podršku na njihovom putu stasavanja u kvalitetne zdravstvene radnike i respektabilan kadar svake ustanove u budućnosti.

– Studenti medicine su nam se obratili sa željom da im pomognemo, a to je naša dužnost i čast da budemo uključeni u skup poput ovoga. Ovo je pravi put kojim se korača do uspjeha jer posla je mnogo urađeno da bi mi vidjeli ovaj final koji će kroz sesije i niz predavanja ponuditi nešto novo i sve u okviru naših institucija zdravstva, naveo je prof. dr. Haris Huseinagić, predsjednik Ljekarske komore TK.

Uz brojne sadržaje koji se nude, MediCon pruža mogućnost i za razmjenu kontakata što u konačnici znači bolju konekciju među kolegama sa raznih geografskih područja.

– Centar svih zbivanja je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli gdje će tokom trajanja Kongresa učesnicima biti ponuđena brojna kvalitetna predavanja profesora tuzlanskog Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Tuzli, a koja obrađuju najnovije teme i dostignuća iz svijeta medicine. Uz redovne kongresne aktivnosti učenicima ćemo omogućiti obilazak Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i drugih naučno-nastavnih baza, te im prirediti bogat prateći program koji će upotpuniti njihov boravak u Tuzli, kazao je Emir Bećirović, predsjednik OO MediCon-a i predsjednik Udruženja “MEDICUS”.

Kongres je tematski posvećen srcu, uz učešće pet plenarnih predavača, osam punih studentskih sesija i četiri radionice.

Pored brojnih učesnika iz inostranstva vrijedi napomenuti da će aktivno učešće na kongresu uzeti i studenti i predavači sa svih medicinskih fakulteta u BiH, iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara, Banja Luke i Tuzle.

Na otvaranju kongresa bit će predstavljen i treći broj časopisa “PULSUS” koji izdaje Udruženje “MEDICUS”, navodi se u saopštenju Organizacionog odbora “MediCon-a 2015”.

Više informacija o događaju se može naći na web stranici: medicon.us-medicus.ba.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.