Internacionalni kongres studenata i mladih doktora “MediCon 2015” u Tuzli

Internacionalni kongres studenata i mladih doktora (bio)medicine "MediCon 2015" održat će se Tuzli u periodu od 30.10. do 01.11.2015. godine.


MediCon 2015

Veliki događaj na kojem se očekuje 250 učenika iz 17 zemalja, najavljen je na danas održanoj konferenciji za novinare, na kojoj su govorili Emir Bećirović (predsjednik Organizacijskog odbora MediCon 2015; predsjednik Udruženja “MEDICUS”), prof. dr. Elmir Čičkušić (dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli) i prof. dr. Haris Huseinagić (predsjednik Ljekarske komore TK; jedan od pozvanih predavača na kongresu).

Advertisements

“MediCon 2015” je projekat Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS” koji je nakon višemjesečnih i opsežnih priprema kreirao skup koji će studentima i mladim doktorima pružiti jedinstvenu priliku priliku da se okušaju u pisanju naučnih radova, usavrše svoje znanje i razmjene ideje i iskustva sa brojnim kolegama i stručnjacima.

– U 39 godina postojanja Medicinskog fakulteta u Tuzli ovo je treći skup ove vrste i obima koji organizujemo. Budući ljekari će na ovaj način, već sada, početi da grade mrežu sa medicinskim stručnjacima što je obaveza bez koje se ne može djelovati u svijetu medicine, kazao je prof. dr. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Trodnevni skup podržan je od Ljekarske komore Tuzlanskog kantona kojoj je težnja da mladim ljekarima da podršku na njihovom putu stasavanja u kvalitetne zdravstvene radnike i respektabilan kadar svake ustanove u budućnosti.

– Studenti medicine su nam se obratili sa željom da im pomognemo, a to je naša dužnost i čast da budemo uključeni u skup poput ovoga. Ovo je pravi put kojim se korača do uspjeha jer posla je mnogo urađeno da bi mi vidjeli ovaj final koji će kroz sesije i niz predavanja ponuditi nešto novo i sve u okviru naših institucija zdravstva, naveo je prof. dr. Haris Huseinagić, predsjednik Ljekarske komore TK.

Uz brojne sadržaje koji se nude, MediCon pruža mogućnost i za razmjenu kontakata što u konačnici znači bolju konekciju među kolegama sa raznih geografskih područja.

Advertisements

– Centar svih zbivanja je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli gdje će tokom trajanja Kongresa učesnicima biti ponuđena brojna kvalitetna predavanja profesora tuzlanskog Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Tuzli, a koja obrađuju najnovije teme i dostignuća iz svijeta medicine. Uz redovne kongresne aktivnosti učenicima ćemo omogućiti obilazak Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i drugih naučno-nastavnih baza, te im prirediti bogat prateći program koji će upotpuniti njihov boravak u Tuzli, kazao je Emir Bećirović, predsjednik OO MediCon-a i predsjednik Udruženja “MEDICUS”.

Kongres je tematski posvećen srcu, uz učešće pet plenarnih predavača, osam punih studentskih sesija i četiri radionice.

Pored brojnih učesnika iz inostranstva vrijedi napomenuti da će aktivno učešće na kongresu uzeti i studenti i predavači sa svih medicinskih fakulteta u BiH, iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara, Banja Luke i Tuzle.

Na otvaranju kongresa bit će predstavljen i treći broj časopisa “PULSUS” koji izdaje Udruženje “MEDICUS”, navodi se u saopštenju Organizacionog odbora “MediCon-a 2015”.

Više informacija o događaju se može naći na web stranici: medicon.us-medicus.ba.

(STUDOMAT.ba)