Institut za historiju UNSA digitalizirao vlastita izdanja

Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu, vodeća naučna ustanova u oblasti historiografije u Bosni i Hercegovini uspješno je finalizirao višemjesečni proces digitalizacije vlastitih izdanja.


Posebna izdanja

Nakon što je izvršena kompletna digitalizacija časopisa “Prilozi” i “Historijska traganja”, okončan je posao i djelimične digitalizacije ostalih izdanja iz edicija “Historijske monografije”, “Posebna izdanja”, “Memoari” i “Dokumenti”. Na taj način, Institut za historiju pridružio se globalnom konceptu digitalizacije, slijedeći koncept digitalne kulture.

Provedbom digitalizacije izdavaštva Institut za historiju naučnicima, istraživačima, studentima, te javnosti omogućio je tehnološki savremeniji, siguran i slobodan, što znači besplatan, pristup fondu naučnih, stručnih i historijskih informacija i priloga na temu proučavanja historije Bosne i Hercegovine, ali i šire. Postignuta globalna dostupnost omogućila je i uspostavljanje partnerstva sa drugim institucijama, a posebno sa institucijama drugih zemalja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Cjelokupni proces provodio se prema strateškim smjernicama digitalizacije koji se koriste kao unifikacijski mehanizam kulturnog razvoja u Evropskoj uniji, ali i drugim zemljama, a koji uključuje faze: skeniranje, obrada skenirane građe i optičko prepoznavanje teksta (OCR), priprema za objavu, te dizajniranje, postavljanje i održavanje digitalizirane građe na web stranici Instituta za historiju.

Gledajući u budućnost, a prateći potrebe digitalnog društva, može se vjerovati da će se i mnoge izdavačke i druge ustanove, koje do sada nisu, odazvati poduhvatu digitalizacije vlastitih izdanja. Posljedično tome, prikazana realizacija ovakvog modela digitalizacije povećat će stepen zaštite te očuvanja historijskih izvora i kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Digitalizirani sadržaj dostupan je na web stranici Instituta za historiju u rubrici “Izdavaštvo” gdje možete čitati osnovne informacije o institutskim izdanjima.

S obzirom na činjenicu da Institut raspolaže sa značajnim publikovanim komercijalnim tiražima vlastitih izdanja (detaljnije u Katalogu izdanja Instituta za historiju), trenutno je za javnost otvoren djelimičan elektronski pristup institutskih publikacija.

Proces digitalizacije institutskih izdanja uspješno je vodila i dovršila Anida Ibričić, MA, stručna saradnica u Institutu.