Inspekcija naložila Univerzitetu u Sarajevu da poništi diplomu doktora nauka Sebiji Izetbegović

Rok za izvršenje donesene upravne mjere je 15 dana.


sebija izetbegovic

Inspektorat prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, Rješenjem od 03. aprila 2023. godine, naredio je Univerzitetu u Sarajevu da u vezi sa sticanjem diplome doktora medicinskih nauka Sebije Izetbegović primijeni član 77. stav I i II Zakona o visokom obrazovanju KS.

 – U skladu sa navedenim članom Zakona Visokoškolska ustanova je obavezna poništiti i oglasiti nevažećom diplomu, dodatak diplomi i uvjerenje o stečenom zvanju u slučaju ako imalac diplome nije ispunio sve ispitne obaveze na studiju na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme izdavanja javne isprave, ovim zakonom i studijskim programom visokoškolske ustanove.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Rok za izvršenje donesene upravne mjere je 15 dana od dana prijema Rješenja, uz napomenu da je Univerzitet u Sarajevu dužan u roku od tri dana, nakon isteka roka za izvršenje dostaviti Inspektoratu dokaz o izvršenju Rješenja, saopćeno je iz KUIP-a.

Senat UNSA ranije je usvojio odluku kojom je rektor UNSA Rifat Škrijelj ovlašten da potpiše poništenje upisa na postdiplomski studij i diplomu magistra nauka. Odluka je već objavljena u Službenim novinama KS.