Ima li smisla studirati online? U porastu kupovina seminarskih, a neki za sitne pare slušaju predavanja umjesto drugih studenata

Da li se vi skloni kupovini seminarskih radova i slušanju predavanja umjesto nekog drugog?


young teenage girl watching online university lecture

Pojedini studenti u Velikoj Britaniji sve češće koriste aplikacije za pronalazak kolega koji bi umjesto njih izvršili njihove studentske obaveze, koje su zbog pandemije koronavirusa uglavnom prebačene u online sferu.

Kako piše Mirror.co.uk, studenti su spremni platiti iznos od 10 do 1000 funti za izvršen zadatak. Putem aplikacije UniTaskr studenti pronalaze osobe koje umjesto njih pohađaju predavanja ili im odrađuju zadatke za fakultet, što iz servisne službe UniTaskr oštro kritiziraju, nazivajuće studente “moralno korumpiranima”, uz upozorenje da na taj način krše radnu etiku akademske zajednice.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Aplikacija UniTaskr povezuje one koji traže i nude online poslove i honorarne angažmane po različitim cijenama, a nedavno je otkriveno da studenti aplikaciju koriste za pronalazak osoba koje će umjesto njih izvršavati fakultetske obaveze online. S obzirom da takva razmjena usluga nije legalno, na britanskoj aplikaciji vrlo je malo informacija o osobama koje traže nekoga da umjesto njih odradi fakultetske obaveze i samih izvršitelja.

Unutar aplikacijie UniTaskr, vidljiva je ponuda studentice “Rebeke”, koja nudi čak 1000 funti nekome ko joj može završiti fakultetski zadatak s tematikom uređenja interijera. Druga studentica sa Sveučilišta Lincoln nudi 20 funti osobi koja joj završi zadatak pravne tematike, a za potrebe izvršenja zadatka tražila je diplomirane studente ili studente viših godina. Na kraju je “posao” ispregovarala s osobom koja će posao obaviti za 40funti. Nadalje, jedan student nudi 50 funti osobi koja dovrši njegov esej o Tudorima, a drugi će izvršitelju platiti isti iznos da mu bilo ko voljan napiše rad dug 2.500 riječi o kardio-respiratornoj tematici.

S obzirom da u velikoj Britanije većina učenika i studenata nema nastavu uživo zbog zaraznijeg soja koronavirusa, broj ovako povećanih zahtjeva na aplikaciji ne iznenađuje. Iako je uporaba aplikacije UniTaskr legalna, korištenje iste kako bi neko drugi umjesto vas odrađivao fakultetske obaveze protivi se smjernicama akademske čestitosti mnogih sveučilišta.

Suosnivač aplikacije UniTaskr, Boris, ističe da su upoznati s malim brojem studenata koji zloupotrebljavaju namjenu UniTaskr-a stoga će u što skorijem periodu poraditi na pojačanom sistemu upozorenja svim korosnicima mreže.

Kod nas, u Bosni i Hercegovini, postoje FB profili, stranice i grupe koji nose nazive “Izrada seminarskih radova” te studenti vrlo često pribjegavaju kupovini istih.

Također, u neformalnom razgovoru sa studentima saznali smo da su vrlo često ulazili umjesto nekog na online predavanje, te da su to drugi studenti činili za njih. To je moguće na skoro svim predavnjima shodno tome da većinom nije neophodno uključiti kameru.

Pitanje koje se nameće nakon ovog teksta je: Ima li smisla online nastava i kakvo će znanje studentima donijeti?

Nažalost, to su posljedice o kojima će da se priča kasnije.