IAESTE: Studenti u BiH se plaše odlaska u inozemstvo

Udruženje za međunarodnu razmjenu studenata radi stručne prakse - IAESTE BIH LC Sarajevo je počelo sa realizacijom projekta razmjene studenata radi stručne prakse u 2015. godini.


Foto: N1
Foto: N1

Udruženje za međunarodnu razmjenu studenata radi stručne prakse – IAESTE BIH LC Sarajevo je počelo sa realizacijom projekta razmjene studenata radi stručne prakse u 2015. godini.

Reporter N1 televizije, Haris Mrkonja, razgovarao je sa Farisom Šehovićem, PR-om lokalnog komiteta Sarajevo IAESTE.

– IAESTE je najveća svjetska organizacija za razmjenu studenata, a postoji već 50 godina u svijetu. Na našoj web stranici studenti mogu dobiti sve informacije kako se mogu prijaviti, otići i raditi te biti dobro plaćeni, navodi Šehović.

Na pitanje šta studenti dobijaju ovom praksom van granica naše države, Šehović kaže:

– Studenti u BiH se žale da imaju previše teoretskog znanja, a premalo praktičnog. Studenti se ne trebaju sekirati, jer vani to znanje mogu prenijeti na konkretan posao. Mi nemamo problema s brojem prijavljenih, ali imamo problem sa studentima koji su stvarno spremni napustiti BiH.

– Studenti se plaše inozemstva, strane zemlje. Ja kada sam dobio praksu za Makedoniju, ostavio sam fakultet u dogovoru s profesorima i otišao odraditi šest sedmica prakse. I to je jedno novo iskustvo u mom CV-u koje će puno značiti. Kada sam se vratio iz Makedonije položio sam ispite s malim zakašnjenjem, poručio je Šehović svim kolegama.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti prirodnih i tehničkih fakulteta te studenti stranih jezika i ekonomije.

Prijave za konkurs su otvorene od 1.12. do 15.12.2014. godine.

(ba.n1info.com)