I španjolski studenti spremaju proteste protiv Izraela

Trenutno se na brojnim univerzitetima odvijaju sastanci na kojima studenti i profesori glasaju o blokadama fakulteta.


gaza protesti
Foto: EPA

Studenti širom Španije mogli bi idućih dana krenuti u proteste protiv “genocida koji Izrael provodi u Palestini” po uzoru na univerzitete u SAD-u, Holandiji i Belgiji, rekli su njihovi predstavnici španjolskim medijima.

Na filozofskom fakultetu u Valenciji, primorskom gradu na jugozapadu zemlje, studenti već sedam dana spavaju u šatorima i svakodnevno protestuju

 – Tražimo od našeg univerziteta da prekine sve veze s institucijama i kompanijama koje surađuju s Izraelom, rekla je 20-godišnja Esther Monge, studentica politologije i sociologije, za novine El Pais.

Trenutno se na brojnim univerzitetima odvijaju sastanci na kojima studenti i profesori glasaju o blokadama fakulteta.

 – Vijeća studenata će idućih dana odlučiti o akcijama, izjavila je Maria Jose Lera, koordinatorica Palestiniuma, grupe solidarnosti s težnjama Palestinaca.

Sastanci studenata širom Španije

Lera, s doktoratom iz psihologije Univerziteta u Sevilli, kaže da se trenutno održavaju sastanci na univerzitetima u Madridu, Zaragozi, Barceloni, Gironi, Granadi i drugim gradovima.

U ponedjeljak se više stotina studenata okupilo ispred Univerziteta u Barceloni gdje su razvili svoje transparente.

 – Želimo da naši fakulteti prekinu sve odnose s Izraelom i kompanijama koje posluju ondje, rekao je 24-godišnji Pablo Castilla, polaznik poslijediplomskog studija iz javnih politika.

U Madridu još uvijek nema protestnog kampiranja, ali ima protesta. Na Univerzitetu Autonoma de Madrid je otkazano planirano predavanje o NATO-u pod pritiskom propalestinskih protestanata.

“Svjedočimo genocidu nad palestinskim narodom”

Drugi javni univerzitet – Universidad Complutense de Madrid objavilo je deklaraciju pod nazivom “Uz Palestinu, protiv genocida u Gazi”.

 – Nakon sve goreg nasilja nad palestinskim narodom pozivamo profesore, istraživače i zaposlenike u administraciji da se usprotive kolektivnom kažnjavanju Palestinaca koje provodi Izrael, piše u deklaraciju koju je usvojila uprava fakulteta politologije i sociologije.

 – Svjedočimo genocidu nad palestinskim narodom koji je nastavak višedesetljetnog sistemskog nasilja nad palestinskim narodom i njegovog prisilnog iseljavanja, stoji u deklaraciji objavljenoj na internetskoj stranici fakulteta.

Španjolski univerziteti imaju autonomiju, a policija nakon kraja diktature generala Francisca Franca ne ulazi na  univerzitete. Od 1975. joj je neslužbeno zabranjeno gušiti bilo kakve studentske proteste.

Oko 50 jevrejskih udruga koje djeluju “protiv antisemitizma u Španiji” uputilo je rektorima univerziteta pismo u kojem traže sprječavanje svih vrsta ponašanja koja potiču “antisemitizam” i “negiranje holokausta”.