I “Klaster” je upisao novu godinu, a njihove diplome su kupovane na benzinskim pumpama?

Privatni fakulteti i ove godine su upisali studente uprkos tome što se protiv njih vodi istraga zbog nezakonitog izdavanja i prodaje diploma.


close up people graduating with diplomas
Foto: STUDOMAT / Freepik

Pet fakulteta iz RS koji su bili obuhvaćeni akcijom Klaster – Apeiron, Nezavisni univerzitet Banja Luka – NUBL, Univerzitet za poslovne studije – UPS, Prometej i Univerzitet za poslovne studije i menadžment – PIM, i ove su godine upisali studente uprkos tome što se protiv njih vodi istraga zbog nezakonitog izdavanja i prodaje diploma.

Uzalud pismo

Podsjećamo, Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) je tokom akcije u februaru ove godine uhapsila 11 osoba, mahom dekane, rektore i profesore privatnih univerziteta u BiH. Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 75 studentskih dosjea, matične knjige, evidencije i registri i druga poslovna dokumentacija, ali i nekoliko stotina hiljada KM.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić rekao je tada da je istragom utvrđeno “da su se diplome kupovale na benzinskim pumpama, na određenim univerzitetima akademsko zvanje doktora ili profesora moglo se steći u roku od pet dana, a da je čak kupljena diploma i diplomiranog inženjera građevinarstva”.

Pet pomenutih ustanova iz RS-a bilo je obuhvaćeno akcijom Klaster. U školskoj 2023/2024. godini studenti u Srpskoj upisani su na sedam privatnih fakulteta, među kojima su svi iz Klastera.

Šest banjalučkih profesora 23. marta uputilo je otvoreno pismo akademskoj zajednici Srpske i BiH kako bi podržali akciju Klaster. U pismu koje su potpisali Branko Dokić, Petar Kunić, Duško Pevulja, Đorđe Vuković, Branko Blanuša i Dražen Brđanin naglašeno je da bi najopasnije bilo da se, iz nekih razloga, ova ozbiljna afera zataška.

Profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Duško Pevulja za Oslobođenje kaže da se desilo upravo ono čega su se profesori koji su potpisali otvoreno pismo plašili. On kaže da će za cijelo društvo biti najopasnije ukoliko akcija Klaster ne dobije sudski epilog.

– Najopasnije bi bilo da se, iz nekih razloga, ova ozbiljna afera zataška. I javnost i akademska zajednica ostali bi u uvjerenju da postojeće deformacije obesmišljavaju obrazovni sistem i da ne postoji volja da se one otklone, a već učinjena ogromna šteta povećala bi se do takvih razmjera da bi bila dovedena u pitanje samoopstojnost čitavog društva, kazao je Pevulja.

Ako je, dodaje on, korupcija zahvatila visoko obrazovanje, svjedočeći o moralnom potonuću čitavog društva, akademska zajednica očekuje da se u primjerenom roku otkriju i objelodane rezultati započetih istraga.

– Ovaj epilog – koji je, da budem iskren, bio očekivan, nije samo mentalni udar na visoko obrazovanje kojem se više izgleda ne može pomoći, nego na čitavo društvo kojem se takođe izgleda više ne može pomoći. Dobili smo potvrdu sa mjesta u koje su svi s razlogom zagledani da će biti onako kako smo se plašili da će biti, istakao je Pevulja za Oslobođenje.

Bez akreditacija

Republička prosvjetna inspekcija o Klasteru se posljednji put oglasila početkom septembra kada je rečeno da je postupak vanrednog inspekcijskog nadzora na privatnim visokoškolskim ustanovama u RS pokrenut, ali bez informacija šta je tokom inspekcije utvrđeno.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Željko Budimir u martu 2023. je izjavio da je ponovna akreditacija određenih visokoškolskih ustanova u RS privremeno zaustavljena do okončanja istrage u slučaju Klaster. Ipak, svi sporni fakulteti su akreditovani osim Apeirona i PIM-a, čiji postupak akreditacije i dalje traje.

Odgovore iz državnog Tužilaštva ćemo objaviti čim ih dobijemo.