Redovna konzumacija hurmi donosi brojne zdravstvene prednosti.

U voću se nalaze hranjive tvari koje održavaju tijelo zdravim a hurme su na listi takvog voća. Riječ je o voću čija konzumacija ima brojne prednosti za organizam.

Mnogi ljudi koriste hurme kao zamjenu za šećer. Konzumiranje ovog voća, bogatog vlaknima, također pomaže u borbi protiv mnogih bolesti. Ovo je odlična opcija za otklanjanje žudnje za šećerom, a ujedno su i odlična popodnevna užina.

Prednosti potapanja hurmi u vodu

Natapanjem hurmi u vodi uklanja se tanin ili fitinska kiselina koja se nalazi u njima. Nakon toga lakše apsorbujemo hranljive materije. Konzumiranje natopljenih hurmi čini ih lakšim za varenje. Preporučuje se konzumiranje dvije do tri hurme prvo ujutro, piše India Herald.

Ako želite da uživate u ukusu hurmi i njihovim hranljivim sastojcima, potopite ih osam do deset sati prije jela. Hurme sadrže mnoge vrste hranljivih materija, kao što su ugljeni hidrati, proteini, vlakna, vitamin K, vitamin B, kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, mangan, cink, itd. Svi ovi nutrijenti nas štite od mnogih bolesti.

Pozitivno utiču na čvrstoću kostiju, rad srca, mozga

Redovna konzumacija hurmi donosi brojne zdravstvene prednosti. Uključivanje hurmi u prehranu može doprinijeti održavanju zdravlja srca, zatim pozitivno uticati na čvrstoću kostiju i rad mozga. Pružaju olakšanje od umora i slabosti, korisne su za poboljšanje opšteg energetskog stanja te doprinose povećanju fizičke snage i izdržljivosti.