Hub Homework ukazao na važnost mentalnog zdravlja: “Nedavno samoubistvo studentice u studentskom domu dodatni je apel za djelovanje”

Homework HUB pokrenuo je aktivnost HUB Mental Health, koji je omogućio mladim ljudima korištenje psihoterapeutske podrške u saradnji sa Fondacijom Krila nade.


mental psychological health
mental psychological health

Kao prvi univerzitetski HUB – Homework HUB – imajući u vidu, da je ova aktivnost i više nego dobrodošla kod studentica i studenata prvenstveno zbog broja prijavljenih, uvidjeli su da je mentalno zdravlje mladih ljudi itekako narušeno.

Advertisements

 – Nedavno samoubistvo studentice u studentskom domu dodatni je apel za djelovanje, kao i samoubistvo četrnaestogodišnjakinje iz Sarajeva. Aktivnost HUBMentalHealth je u punom zamahu i vrlo uspješno se realizuje i drago nam je što smo probudili svjesnost i makar malo razbili tabu o mentalnom zdravlju. Psihoterapije i savjetovanja se održavaju svake sedmice za HUB članove, saopćili su iz Homework HUB-a.

Homework HUB je prethodnom periodu poslao prijedlog incijative za uspostavu Narandžastog telefona koji bi bio u službi non stop za sve kojima je potrebna psihološka pomoć.

Prijedlog incijative poslan je Jasni Duraković, profesorici i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.

Advertisements

 – Ovo je idelana prilika da se skrene pažnja na problem mentalnog zdravlja mladih ljudi. U izazovnim vremenima, čiji smo svjedoci, u državi tradicije ‘pazi šta će ko reći’, mentalno zdravlje je na iskušenju, što dovodi do nezdrave životne sredine, kako za porodicu, tako i za studiranje i rad, saopćili su, prenosi Klix.ba.

Dodaju kako se nijedan izgubljeni život ne može vratiti, ali se može spriječiti brzim djelovanjem, pružanjem ruke, savjetom i djelovanjem.

 – Ministarstvo rada, socijalne politike, Ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i mlade, kao i Ministarstvo obrazovanja trebaju da djeluju zajedno u ovom pravcu i neka spase mlade za zdraviju i produktivniju budućnost i bh. društvo, poručili su iz Homework HUB-a.