Hoće li ovo uskoro postati deficitarno zanimanje u BiH?

Budući studenti trebaju razmotriti ovaj studij.


indeks
Foto: Bljesak.info

Dok su prije nekoliko godina oni koji su studirali bosanski jezik i književnost muku mučili sa pronalaskom posla u struci, danas bi ovaj poziv mogao pripasti grupi deficitarnih zanimanja.

Potreba školskog sistema za profesorima i nastavnicima bosanskog jezika na području Tuzlanskog kantona iz dana u dan raste, posebno zbog činjenice da na ovom pdoručju djeluje više od 110 osnovnih i srednjih škola u kojima je oko 200 normi za profesore ove oblasti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

S obzirom da na to da je riječ o struci iz grupe nacionalnih predmeta, važno je ukazati mladima na važnost vlastitog jezika i književnosti te ih motivisati na upis ovog studija, na Odsjeku za bosanski i jezik i književnost. Stariji profesori su pred penzijom, a studenata jedva da ima – stoga će ova profesija, tvrde, biti sigurno zaposlenje u budućnosti.

– Preko stotinu je škola na području Tuzlanskog kantona. U narednih tri do pet godina makar 10% ovih koji su trenutno uposleni sigurno će otići u penziju i to je onda ta pozicija za naše svršene studente, navodi Sead Nazibegović, voditelj Odsjeka za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Trenutno je na ovom odsjeku na UNTZ 30 studenata na sve četiri godine studija. Broj je iz godine u godinu manji, iako je studijski program vrlo kvalitetno osmišljen. Na četvrtoj godini je i studentica Aldina Kukuruz. Nije se pokajala zbog pohađanja ovog studija koji je vodi do, kako kaže, odgovorne, ali uistinu lijepe profesije.

– Treba stati ispred učenika i otvoriti im mogućnsti za neka nova prpitivanja svijeta, poglede na život, ali pošto sam bila na časi, održala sam čas, mogu reći da mi se svidjelo i da bih voljela nastaviti u tom smjeru.

Prema podacima Službe za zapošljavanje TK, broj prijavljenih profesora bosanskog jezika je sa više od dvije stotine pao na 89. To nije velik broj, objašnjavaju, jer mnogi od njih nemaju položen stručni ispit te je teško odgovoriti na potrebe tržišta rada, piše Bug.ba.