HKD “Napredak” dodijelio stipendije za studente

Od svoje obnove 1990. godine do danas, kroz Središnju upravu Hrvatskog kulturnog društva Napredak, osigurano je više od tri hiljade stipendija, a kroz podružnice podijeljeno više od 1.000 stipendija.


HKD Napredak dodijelio stipendije za studente

Središnja uprava Hrvatskog kulturnog društva Napredak u akademskoj 2023/24. godini dodijelila je stipendije za ukupno 121 studenta. Stipendije se dodjeljuju za dodiplomske studije iz Napretkovog fonda za stipendiranje i sveučilište “Ivo Andrić – Vladimir Prelog” i Podfondova “Irena Kozarić” i “Vid Puljić”. Potpisivanje ugovora o stipendiranju bit će upriličeno i u Mostaru i Tuzli.

Emi Trnka studentica je treće godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Kaže da joj je ova stipendija samo dodatni motiv kako bi studira klavir – umjetnosti koja u našem društvu nije podržana.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Ja hoću da pohvalim Muzičku akademiju jer osjećam da imam jedno super okruženje i profesore koji su stručni, pomažu im, u društvu umjetnost nije prioritet, ovo je super prilika da se studira nešto što me jako ispunjava, ako postoji volja, postoji način i ova stipendija je dokaz toga, poručuje Emi Trnka, dobitnica stipendije.

Erik-Vildan Bajraktarević student je Internacionalnog univerziteta Burch – Odsjek za međunarodne odnose i evropske studije. Bajraktarević kaže da će mu stipendija pomoći najviše u njegovom daljem školovanju, ali i ostanku u našem gradu.

– Ovo je jedan veliki podsticaj za sve studente da bolje rade, više uče, trude i po pitanju ispita, pisanju seminara i velika je čast biti dio ovako kulturnog društva koje promoviše kulturu, zajednicu, najviše da se upoznaju između sebe jer danas u ovom svijetu upoznavanje s ljudima je komplikovano, kaže Erik-Vildan Bajraktarević, dobitnik stipendije.

Napredak je osigurao više od 170 hiljada maraka za stipendiranje studenata, što je rekordno izdvajanje novca za razliku od prethodnih godina.

– Mi pratimo studente od prve godine do zadnjih završnih godina, s tim da imamo podfond koji gleda socijalni status studenata, ne samo uspjeh, dakle i socijalni status – imamo različite kriterije po kojima dijelimo stipendije, ističe Nikola Čiča, predsjednik HKD “Napredak”.

Od svoje obnove 1990. godine do danas, kroz Središnju upravu Hrvatskog kulturnog društva Napredak, osigurano je više od tri hiljade stipendija, a kroz podružnice podijeljeno više od 1.000 stipendija.