Harvard ove jeseni uvodi kolegij “Game of Thrones” inspirisan popularnom serijom

Koliko je planetarno popularna serija "Game of Thrones" postala opsesija ne samo velikih ljubitelja televizijskih serija, svjedoči novi kolegij kojeg ove jesen uvodi prestižni američki univerzitet Harvard.


Foto: Ilustracija (Game of Thrones)
Foto: Ilustracija (Game of Thrones)

Naime, studenti najpopularnijeg univerziteta na svijetu moći će pohađati kolegij “The Real Game of Thrones: From Modern Myths to Medieval Models” na kojem će predavati profesorica njemačkog i religije Racha Kirakosian te profesor srednjovjekovnih studija Sean Gilsdorf.

Advertisements

Kirakosian je kazala kako je ideju za osnivanje novog kolegija dobila od studenata koji su često pri čitanju srednjovjekovnih tekstova pravili poređenja s knjigom George R. Martina “Game of Thrones”. Kako bi im prestala neprestano ponavljati kako je serija inspirirana historijom, a ne historija serijom, kaže da je odlučila iskoristiti njihov interes kako bi im omogućila da dublje shvate literaturu koju izučavaju.

Ovo je jedan od najsavremenijih pristupa izučavanju historije. Na ovaj način studenti će saznati kolike su zapravo sličnosti između knjige, serije i stvarnih srednjojekovnih dešavanja od petog do 16. stoljeća, prenose strani mediji.

Advertisements

Podsjećamo, prva epizoda sedme sezone serije “Game of Thrones” premijerno će biti prikazana 16. jula na mreži HBO.

(Klix.ba)