Greške koje ni slučajno ne smijete praviti na razgovoru za posao

Razgovor za posao jedan je od najvažnijih koraka u vašoj karijeri. Ponekad nije dovoljno samo to što ste završili (dobar) fakultet, pa čak ni vaše prethodno iskustvo, nego upravo prvi dojam koji ćete ostaviti na poslodavca tokom vašeg razgovora.


Razgovor za posao jedan je od najvažnijih koraka u vašoj karijeri. Ponekad nije dovoljno samo to što ste završili (dobar) fakultet, pa čak ni vaše prethodno iskustvo, nego upravo prvi dojam koji ćete ostaviti na poslodavca tokom vašeg razgovora. [NASTAVAK]

Umanjujete svoje vrijednosti

Činjenica da se nalazite na tom intervjuu za posao, znači da je firma zainteresirana za vas, a sad je na vama da im pokažete kako se nisu prevarili. Greška je ako ste previše skromni i ponizni, a ukoliko ste po prirodi takva osoba, onda je vrijeme da izvježbate kako da poštujete svoje kvalitete i ponosno ih ističete (ali ne previše napadno), savjetuje Skillings.

Previše se hvalite

Svjesni ste svojih prednosti i pozitivnih osobina, no svaki će poslodavac tražiti nekoga ko je samosvjestan sa određenom dozom samokritičnosti i sposobnosti da sagleda i svoje slabosti. Ukoliko o sebi govorite na način kao da nikad niste doživjeli poraz ili napravili neku pogrešku, to može zvučati prilično nerealno i biti znak da imate problema sa ličnim doživljajem sebe. Niste robot, čovjek ste, a ljudi griješe.

– Jako je važno biti spreman na pitanje – koje su vaše slabosti? Može biti čudno razgovarati o vašim manama sa poslodavcem, no ukoliko to ne napravite, možete se činiti neiskrenima. Svi smo mi pravili neke greške, a ukoliko pokažete kako ste i nešto naučili iz njih, šaljete poruku zrele i samosvjesne osobe, pojašnjava Skillings.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X