Grad u BiH nastavlja sa podrškom: Svim studentima po 500 KM

Ovo je četvrta godina za redom u kojoj ovaj grad jednokratnim novčanim podrškama pomaže studentima.


indeks novac

Grad Ljubuški nastavlja s potporom studentima i ove godine, pa će tako svi brucoši sa prebivalištem na području Ljubuškog dobiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 500 KM.

Prijedlog Odluke o dodjeli jednokratnih financijskih potpora brucošima Grada Ljubuškog u akademskoj 2023/24. godini donesen je na 28. sjednici Gradskog vijeća Ljubuški.

Ovom Odlukom propisuje se visina, uvjeti i postupak dodjele jednokratnih financijskih potpora brucošima, odnosno studentima s područja grada Ljubuškog koji prvi put upisuju prvu godinu studija državnih univerziteta, za akademsku 2023/24. godinu.

Sredstva za Potpore osigurana su u Proračunu grada Ljubuškog, te će se dodijeliti svim brucošima koji ostvaruju pravo na Potporu u iznosu od 500 KM.

Pravo na potporu imaju svi studenti koji prvi put upisuju prvu godinu preddiplomskog ili integriranog studija državnih univerziteta, a koji imaju prebivalište na području grada Ljubuškog.

Kako bi ostvarili pravo na Potporu, studenti su dužni kumulativno ispunjavati sljedeće uvjete:

  • imati prebivalište na području grada Ljubuškog
  • prvi put upisati prvu godinu preddiplomskog ili integriranog studija državnih univerziteta
  • imati status redovnog studenta.

Inače, ovo je četvrta godina za redom u kojoj Grad Ljubuški jednokratnim novčanim potporama pomaže studentima.

Podsjetimo, učenici osnovnih škola u Ljubuškom su uz besplatne udžbenike i prijevoz ove godine dobili besplatne sveske i osnovni školski pribor.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić je za Radio Ljubuški kazao kako već na sljedećoj sjednici ide Odluka o potpori za studente viših godina.

 – Mi preko 300.000 KM izdvajamo za studente, a ovdje smo u posebnu stavku ubacili 76.000 KM koje su već isplaćene u petom mjesecu. Znači 300 KM su dobili svi maturanti na području Grada Ljubuškog.

To je samo jedna mala gesta, mali znak pažnje prema njihovim roditeljima. Znamo kako je sve nažalost postalo skupo, pokušavamo da to našim roditeljima i učenicima bude mali znak zahvale za završetak njihovog srednjoškolskog obrazovanja.

I naravno, zahvala ide našim nastavnicima, profesorima, učiteljima koji se trude u našu djecu usaditi znanje i odgojiti ih skupa s nama, kazao je Markotić, prenosi Jabuka.tv.