Godišnja stipendija studentima ovog kantona iznosi 3000 KM

Radi se o ukupnom iznosu od 3.000 KM na godišnjem nivou po jednom studentu ili 300 KM na mjesečnom nivou po studentu.


novac indeks
Foto: Ilustracija

U Bihaću je danas u sali Muzeja Prvog zasjedanja AVNOJ-a upriličena svečanost potpisivanja ugovora između Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona (MONKS USK) i studenata koji su putem konkursa ostvarili pravo na stipendiju u nedavno provedenom konkursu.

Svečanosti je prisustvovao Almin Hopovac ministar obrazovanja u Vladi USK-a, koji je iskoristio priliku da čestita svim studentima koji su dobili stipendije ovog Ministarstva istakavši da je ovo do sada najveći iznos kojeg je Ministarstvo obrazovanja USK-a izdvojilo za stipendije.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Radi se o ukupnom iznosu od 3.000 KM na godišnjem nivou po jednom studentu ili 300 KM na mjesečnom nivou po studentu. Ministar Hopovac je dodao kako se iskreno nada da će ove stipendije, barem u jednom malom dijelu, doprinijeti studiju i putu ka postizanju uspjeha kojim idu svi studenti, pišu uskvijesti.ba.

Ranijih godina se nažalost iz budžeta nisu izdvajale stipendije. Uveli smo to ove 2022-e budžetske godine i naravno da ćemo iduće godine to planirati u još većem iznosu. Naglasio bih još i to da moramo planirati iduće godine i samim budžetom i kroz naše projekcije, da ona deficitarna zanimanja koja su nam prijeko potrebna a za koja ne postoji interes na određenim odsjecima i studijskim linijama na Univerzitetu u Bihaću, da ćemo izdvojiti poseban kod gdje ćemo finansirati i te studente,  poručio je ministar Hopovac.