Genijalci iz BiH: Salko Zlatko i Hana dobitnici najveće nagrade na Genius Olimpijadi u New Yorku

Još jedna sjajna vijest o velikom uspjelu bh. srednjoškolaca, a ovoga puta stiže sa Genius Olimpijade u State University u New Yorku.


salko zlatko lagumdzija i hana hadzic

Tamo su, među 720 finalista iz 65 zemalja, takmičari iz BiH, Salko Zlatko Lagumdžija i Hana Hadžić, ovjenčani jedinom Grand Prix nagradom iz muzike za njihovu pjesmu “Planet B”.

No, Salko Zlatko i Hana nisu jedini bh. takmičari koji su osvojili nagrade na ovoj olimpijadi. Zlatne medalje za naučna dostignuća dobili su i Elmir Šut, Ernad Mahmić iz Zenice, te Anela Arifi i Ilda Ismaili iz Tuzla, a zasluge pripadaju i njihovom profesoru, ujedno i vođi puta, Admiru Dogiću.

Salko Zlatko Lagumdžija je jedan od najboljih mladih matematičara u BiH, a sa svojom prijateljicom ovoga puta okušao se u posve drugom žanru. Nagrađenu pjesmu izveli su na otvaranju Olimpijade, uz Anelu Arifi i Ildu Ismaili. Salko Zlatko Lagumdžija je autor teksta i muzike, a kako je sve to zvučalo na sceni, pogledajte u nastavku, kao i trenutak proglašenja nagrada…

Inače, Genius Olimpijada je renomirano međunarodno takmičenje za učenike srednjih škola koje za cilj ima pronalazak rješenja za savremene prirodne probleme. Takmičenje se svake godine održava u New Yorku, a organizovano je od strane Terra Science and Education.

(DEPO)