Gavran: “BiH puna inteligentnih ljudi, ali potencijal nije iskorišten”

S prosječnim koeficijentom inteligencije (IQ) 90, Bosanci dijele 57. mjesto rang-liste koja obuhvata 113 zemalja svijeta.


Foto: Avaz
Foto: Avaz

S prosječnim koeficijentom inteligencije (IQ) 90, Bosanci dijele 57. mjesto rang-liste koja obuhvata 113 zemalja svijeta.

To je pokazalo, nedavno objavljeno, istraživanje koje su uradili britanski psiholog Ričard Lin (Richard Lynn), finski politolog Tatu Vananen (Venhanen) i holandski psiholog Jelte Vičerts (Wicherts), piše Dnevni avaz.

Prema podacima iznijetim u ovoj listi, BiH se nalazi u “zlatnoj sredini” među bivšim jugoslovenskim republikama. U regionu najbolje je plasirana Slovenija, koja dijeli 35. mjesto, dok je najslabija Srbija (64).

Listi predvodi Singapur s prosječnim IQ 108, a slijede Južna Koreja sa 106 i Japan sa 105, dok su na začelju stanovnici Ekvatorijalne Gvineje, s prosječnim koeficijentom 46.

– Sa stanovišta ranijih testiranja MENSA-e u BiH, dobiveni rezultati kod bh. građana, bili su iznad rezultata svjetskog i evropskog prosjeka. Stanovništvo BiH odlikuje se višim stepenom inteligencije, ali taj potencijal nije iskorišten, kazao je za “Avaz” Igor Gavran, predstavnik MENSA-e u BiH.

On kaže da su Bosanci, uglavnom, gdje nema problema politike i ustavnog uređenja, pokazivali dobre rezultate u mnogim životnim sferama.

– Zašto se svi ti rezultati u sportu, umjetnosti ili nečemu drugom ne ostvare do kraja, u odnosu na neke druge zemlje svijeta, to je nešto o čemu bismo mogli razgovarati, dodao je Gavran.

Sistemski testovi

Ovi rezultati istraživanja trojice prijatelja, smatra Gavran, imaju neku svoju vrijednost.

– U nekim drugim sredinama veća je sklonost ljudi da pristupe testiranju. U BiH se mnogi, uglavnom, ustručavaju testirati. No, pravo istraživanje bi bilo kada bi se sistemski vršilo testiranje generacija pri upisima u školu i fakultetima. Tek onda bismo dobili prave rezultate i znali gdje Bosanci kotiraju u svijetu, smatra Gavran.

(avaz.ba)