FZZZ: Posao za 10.000 osoba u Federaciji BiH

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) Kenan Rešo jučer je u Sarajevu predstavio tri nova programa aktivne politike zapošljavanja u 2014. godini koji bi trebalo da osiguraju oko 10.000 radnih mjesta u Federaciji BiH.


fzzz stranica1

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) Kenan Rešo jučer je u Sarajevu predstavio tri nova programa aktivne politike zapošljavanja u 2014. godini koji bi trebalo da osiguraju oko 10.000 radnih mjesta u Federaciji BiH.

To su: Program sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva, Program pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje i Program zapošljavanja Roma u 2014. godini. Javni pozivi za učešće u programima će biti objavljeni 5.5.2014. godine na internet stranici, navode iz FZZZ.

– Od 2011. godine do sada imamo trend povećanja broja ljudi koji se zapošljavaju putem naših programa. Od 2011. godine kada se zaposlilo 4.400 osoba, broj je povećan na 10.000 koliko očekujemo u ovoj godini. Jedan od razloga je i taj što Vlada FBiH u ovoj godini izdvojila iz budžeta 10 miliona KM za programe Federalnog zavoda za zapošljavanje, rekao je Rešo.

Za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva, kako je jučer rečeno, predviđena su sredstva od 18.086.160KM, od čega Federalni zavod za zapošljavanje izdvaja 8.446.160, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 9.640.000 KM. Program se realizira u saradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje.

Ovaj program podrazumijeva četiri mjere:

  • Jačanje konkurentnosti na tržištu rada – Prvo radno iskustvo mjera je za mlade nezaposlene osobe dobi do 30 godina, te izuzetno do 35 godina – ukoliko su prijavljene na evidenciju nezaposlenih duže od 12 mjeseci, uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest mjeseci (osobe sa srednjom stručnom spremom, III i IV stepena) i 12 mjeseci (osobe za višom – VI stepen i visokom stručnom spremom -VII stepen).
  • Sufinansiranje zapošljavanja – Prilika za sve, mjera je koja podrazumijeva zapošljavanje nezaposlenih osoba bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest mjeseci.
  • Sufinansiranje sezonskog zapošljavanja je nova mjera na tržištu rada i podrazumijeva zapošljavanje 1.000 nezaposlenih osoba, prvenstveno bez kvalifikacije, koje su najbrojnije na evidenciji nezaposlenih (NK i NSS), bez obzira na radno iskustvo i dob uz zasnivanje radnog odnosa na period do tri mjeseca.
  • Sufinansiranje zapošljavanja teško zapošljivih osoba – Vaučer za posao je također nešto novo na tržištu rada u FBiH i podrazumijeva zapošljavanje 600 nezaposlenih osoba dobi  više od 40 godina, bez obzira na radno iskustvo i stepen obrazovanja, prijavljenih na evidenciju najmanje 24 mjeseca, uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest mjeseci.

– Cilj je da se uz pomoć vaučera, koji preuzima u kantonalnoj službi za zapošljavanje/birou za zapošljavanje, nezaposlena osoba motivira da samostalno traži zaposlenje kod poslodavaca, radi prekida dugotrajne nezaposlenosti i integracije na tržištu rada, kazao je Rešo.

Drugi jučer prezentirani Program pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje ima za cilj se omogući priprema za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje, u konkretnom poslovnom okruženju, a za realizaciju ovog programa osigurana su sredstva od 2.000.000 KM.

– Ovaj program je fokusiran na nezaposlene osobe koje nemaju potrebna znanja i vještine, te je usmjeren da prilagođavanje radne snage potrebama tržišta rada, istakao je Rešo.

Treći prezentirani program – Program zapošljavanja Roma u 2014. godini kreiran je  radi poticanja poslodavaca da zapošljavaju Rome i radi stvaranja povoljnijih uvjeta za samozapošljavanje nezaposlenih Roma, ravnopravno. Raspoloživa finansijska sredstva od 622.300 KM, kako je rekao direktor Rešo, predviđena su za podršku zapošljavanja i samozapošljavanja najmanje 100 Roma u Federaciji BiH u 2014. godini.

(fzzz.ba)