Freelance sve popularniji: Da li je rad od kuće za vas?

O karijeri u freelance vodama razmišlja sve veći broj ljudi. Ideja o radu od kuće, ili sa lokacije po želji, zvuči idilično. Još kada se pomenu visoke cijene radnih sati iz brojnih istraživanja, i klijenti širom planete, sve djeluje kao san.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

A da li je zaista tako, i da li je to prilika za vas, otkrićete do kraja ovog teksta.

Šta znači biti freelancer?

Ne postoji neki prevod koji bi u potpunosti objasnio ovaj pojam. U pitanju su osobe koje rade samostalno, po projektu, i za to bivaju plaćene po dogovoru. Možda je honorarci pravi izraz. Ovaj model poslovanja suštinski i nije nepoznat, mnogo profila sa kojima se u životu srijećemo, rade na ovaj način, recimo moleri, vodoinstalateri, advokati.

Princip je isti, samo je posao takav da tržište nije grad u kome živite, već cijeli svijet. Kao što moler biva plaćen po kvadratu, a možete se dogovoriti i drugačije, tako i freelanceri imaju cijenu radnog sata, a mogu raditi i po projektu. Kao što cijene moleraja zavise od kompleksnosti posla, tako i satnica i cijene freelancera zavise od njihovog znanja i iskustva.

Najveći izazov svakog honorarnog radnika je da izgradi reputaciju i dođe u poziciju da ima sasvim dovoljno posla. Za to su potrebne godine dobrog rada i velika mreža zadovoljnih mušterija koje će ga rado preporučiti. I to je zapravo, veoma slično. Freelancer gradi reputaciju, uz tu razliku, što su rezultati njegovog rada javno dostupni, na njegovom profilu.

Svaki zadovoljan klijent može da ostavi pozitivan komentar i tako mu olakša dobijanje narednih poslova. A oni nezadovoljni? Čak i da je to svega jedan od deset klijenata, to može biti dovoljno da odvrati mnoge potencijalne klijente. Reputacija se teško gradi, lako ruši, i sve je transparentno.

Koje poslove rade freelanceri?

Sve je počelo prije petnaestak godina, i tada su poslovi uglavnom bili za web dizajnere i programere. Danas je opcija jako mnogo, kao i platformi preko kojih ljudi rade. Engleski jezik je neophodna ulaznica u ovaj svijet, a ako mislite da ga ne znate dovoljno dobro, i to se da usavršiti. Osim gotovo svih IT pozicija, danas su neke od najtraženijih pozicija takve da ne zahtijevaju napredno poznavanje tehnologije, već neke druge vještine. Takve pozicije su recimo – pisci i copywritteri, prevodioci, profesori stranih jezika, virtuelni asistenti, virtuelni agenti prodaje ili tehničke podrške.

Takođe, postoji izobilje izbora u okviru onoga što bi se moglo nazvati manuelnim poslovima za “jeftinu radnu snagu” – unos teksta, transkripcija video ili audio sadržaja, obrada i sistematizacija raznih materijala, istraživanje i priprema materijala na određene teme. Gotovo svako ko ima iskustvo rada administrativnih poslova, poznaje MS Office paket, i zna da koristi malo naprednije internet pretraživače i popularne servise kao što su Dropbox, Google Docs, Skype, Slack i drugi, može naći posao koji mu odgovara. Ti poslovi jesu, uglavnom manje plaćeni, ali čak i radeći njih, uz malo truda možete zaraditi više od prosječne plate.

Svako dodatno znanje ili vještina koju imate, recimo napredni rad u Excel-u, dodatni strani jezik, obrada fotografija, montaža video ili audio materijala, može samo da vam bude plus. Zapravo, ukoliko niste jasno profilisani, posao freelancera je idealan da vam pomogne da finansirate svoje traženje i učenje novih stvari.

Ako ne znate šta biste mogli da radite, pogledajte šta rade drugi, možda vam to da inspiraciju.

Kako to, u suštini, funkcioniše?

Sve počinje sa time što vi otvarate profil na nekoj od platformi (o njima kasnije u tekstu). Popunjavate ga relevantnim informacijama, i zatim polako krećete da se prijavljujete na poslove. Lijepa stvar je što na većini servisa možete vidjeti ko vam je “konukrencija”, i učiti od njih.

Imajte u vidu da je za sve potrebno vrijeme. Kada se tek pojavite, bez reputacije i iskustva, šanse da dobijete posao su veoma male. Mnogo konkursa će proći dok dobijete prvi, zatim drugi, pa treći posao. Budite strpljivi i vrijedni. Nije lako, ali je vrijedno truda.

Prilikom prijavljivanja na svaki posao zaista se potrudite da odgovorite na zadatak. Budite iskreni i korektni, to je jedini način da dugoročno opstanete u ovom svijetu.

Šta znači biti virtuelni asistent?

Vaš posao može da varira, ali u suštini, vi ste tu da vašem klijentu olakšate posao. Na vama je, na primjer, da odgovarate na njegove mailove, markirate one koje je potrebno da on pročita, bilježite sastanke u kalendar, sređujete njegove bilješke, pišete izvještaje, pripremate prezentacije na osnovu njegovih bilješki i materijala. Ponekad ćete trebati da istražite nešto i “sažvaćete” gomilu informacija u neku kratku formu, možda ćete za klijenta voditi njegove naloge na društvenim mrežama, ili voditi blog.

Možda ćete trebati da sredite neke slike, ili izmontirate kratak i jednostavan video. Sve je stvar dogovora, a najvažnije je da apsolutno nije neophodno da sve ove stvari znate unaprijed, dovoljno je da znate da se snađete, i da znate da pronađete kako to da izvedete. Vaš klijent će to znati da cijeni. Uostalom, vi ste osoba koja mu omogućava da svoje vrijeme usmjeri na važnije i korisnije stvari.

Gdje početi sa traženjem posla?

Platformi je mnogo. Neke pokrivaju mnogo različitih poslova, a neke su usko stručne, na primjer – za fotografe, 3D umjetnike, arhitekte, kompozitore i slično. Ovdje ćemo se ipak baviti onima koji su okrenuti široj publici.

Upwork– najpopularnija platforma na našim prostorima. Nekada se zvala Elance, pa ako pretražujete po internetu iskustva ljudi, imajte to u vidu. Nudi najrazličitije poslove. Slične platforme su i, na primjer: freelancer.com i guru.com.

Fiverr.com – vrlo zanimljiva platforma gdje je osnovni gradivni element svakog posla “petak” odnosno pet dolara. U pitanju su obično veoma jednostavni poslovi, i za svaki obavljeni vi dobijate četiri, a platformi ostaje jedan. Naravno, kompleksniji poslovi se plaćaju više.

Etsy.com – ako volite da radite nešto rukama, i želite da to prodajete širom svijeta.

Da li je to za vas?

Odgovor na to pitanje znate samo vi. Pozicija freelancera je takva da je pred njim mnogo više mogućnosti i slobode nego pred nekim ko je klasično zaposlen. Takođe, pred njim je i mnogo više odgovornosti.

Potrebno je da organizujete svoje vrijeme i obaveze. Potrebno je i da pronađete motivaciju u startu, dok još ne vidite rezultate svog truda. Da naučite kako da sebe predstavite i prodate svoje usluge. Jer u ovom poslu, vi ste i proizvod i prodavac. Potrebno je da pronađete posao, dogovorite uslove, budete u stalnoj komunikaciji sa klijentom, uradite posao, osigurate zadovoljstvo klijenta i naplatite posao. A kada novac konačno stigne, i sa njim morate postupati pametno – jer nikada ne znate koliko će dugo trajati suša između poslova.

Veliki broj onih koji probaju, odustanu na ovim prvim koracima. Shvate da oni nisu za takav posao, i da takav posao nije za njih. Od onih koji se ipak upuste u to, za mnoge, karijera freelancera je samo prelazna faza između klasičnog zaposlenja i preduzetništva. Za neke, to je dodatni izvor prihoda pored redovnog posla. Za mali broj odabranih, to je životni poziv koji ih čini veoma srećnim.

Ako zaista želite da saznate da li ste među njima, i ovo što piše iznad vam se više sviđa nego što vas plaši, pokušajte. Šta je najgore što može da se desi? Naučićete nešto novo, upoznati bolje sebe i svoje mogućnosti, a ko zna, možda vam se život iz korijena promijeni.

(Moja firma)