Šta je potrebno da naš fakultet bude bolji?

Rasprave o aktuelnim događanjima na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Eborg
Posts: 474
Joined: 15 May 2009, 20:11

Drage kolegice i kolege,

Šta vi mislite koji su to segmenti unutar i oko fakulteta koji bi trebali biti popravljeni kako bi isti bio cjenjeniji a i mi samim time poštovaniji od strane kolega sa drugih fakulteta? Stalno ponavljam, toliko je pijace i kriminala na našem fakultetu da me nekada i stid reći šta studiram. Imao sam priliku upoznati mnogo studenata pravnih nauka iz drugih zemalja i isti su vrlo cijenjeni u svojim zemljama dok kod nas imamo onaj stav: "Bolje ti je da nisi ništa ni upisao nego što si upisao pravo." Koliko god ta ista izjava bila zlonamjerna u njoj ima istine.

E sad, nabrojte neke stvari koje mislite da se realno mogu riješiti na našem faxu kako bi on koliko-toliko ličio na nešto. Neke dijelove treba riješiti na kantonalnom nivou dok je za neke druge potrebna intervencija dekana. Ukoliko postoje neke stvari koje mi u ime ELSA BiH možemo učiniti slobodno ih navedite.  :)

Ovo su neka moja razmišljanja:

1) Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Kantona Sarajevo bi pod hitno trebalo smanjiti kvotu studenata koji se upisuju svake godine na nekih 120 studenata ako ne i manje i uvesti prijemni ispit iz maternjeg jezika (esej na historijsko-sociološku temu) plus test gramatike i pravopisa;

2) studentska služba treba kako kadrovsku tako i infrastrukturnu reorganizaciju;

3) internet-salu STROGO ograničiti tako da bude onemogućen pristup MSN-u, Facebooku, Derneku te pojedinim portalima te da se softverski onemogući puštanje video i audio sadržaja (džaba što piše, ne možeš opankogladima dogovoriti);

4) profesori trebaju biti dužni odgovoriti na e-mailove studenata u roku od 7 dana, pa makar preko asistenata;

5) pri upisu svake godine moraju biti određena pravila o tome koliko se ispita može prenijeti, koliko je rokova i slično tako da se to ne mijenja svako malo te da može biti predmet manipulacije;

6) kantinu izmjestiti ili u podrum ili negdje drugo i omogućiti neku normalnu ishranu (kada si na pauzi nemaš baš vremena da ideš nešto pojesti u gradu a prije bih žvakao Nedžada Duvnjaka nego one merhamet-sendviče);

7) nastaviti i strože kontrolirati zabranu pušenja;

8) wireless internet za sve studente unutar zgrade fakulteta sa ličnim passwordima.

Možda sam malo i pretjerao ali je u svakom slučaju bilo dobronamjerno, nadam se da niko neće zamjeriti.  ;)

Veliki pozdrav!
MarcusTulliusCicero
Posts: 3963
Joined: 20 Feb 2009, 00:49
Contact:

[quote="Eborg"]
Drage kolegice i kolege,
4) profesori trebaju biti dužni odgovoriti na e-mailove studenata u roku od 7 dana, pa makar preko asistenata;[/quote]

Kada i odgovore moraš prvo dešifrovati e-mail, jer umjesto afrikata prikazuju se ''The Decepticons'' simboli. Dakle, i taj problem bi trebalo riješiti, a to je 5 minuta posla oko podešavanja encodinga na UTF-8.

9) 2010. godina uskoro, a mi sjedimo na minijaturnim drvenim stolicama! Ne kažem da bi trebali imati kožne fotelje, ali ove trenutne stolice su ozbiljna prijetnja za zdravlje studenata. Plaćamo stotine i hiljade maraka školarine, pa je red da studenti dobiju pristojne uslove za rad i slušanje nastave.

10) Web stranica faksa se trenutno nalazi u očajnom stanju.
Jean D Arc
Posts: 204
Joined: 29 Sep 2009, 17:30

1) Higijena i funkcioniranje toaleta: u drugim zemljama čak i javni WC ima bolju opremljenost i higijenske uslove! :tassa:
2) Smatram da je krajnje neprikladno da u jednoj ozbiljnoj instituciji gdje je potrebna radna atmosfera iz kantine dopire (slikovitije rečeno: trešti po cijelom hodniku) bilo kakva muzika,a naročito turbo-folk. No,ako već osoblje kantine bolje funkcionira uz glasnu muziku,mala molba za njih: neka to ponekad bude i Mozart da studentima bude od koristi jer su naučna istraživanja pokazala da njegova muzika razvija moždane sinapse. :)
Ovog sam se momentalno prisjetila,ako bude još,dopisat ću.
Eborg
Posts: 474
Joined: 15 May 2009, 20:11

Slažem se sa svime što je dosad navedeno.

BTW, mislim da se nekako problem zakrčenosti sala za predavanja mora riješiti ili uvođenjem posebnih predavanja za vanredne studente ili uvođenjem više smjena/grupa, ovako je stvarno nehumano koliko se ljudi nagura u jednu prostoriju.
Leloni
Posts: 177
Joined: 26 Feb 2009, 15:32

Definitvno da se uvde i sprovede do kraja zabrana pusenja u sali jer malo koji sutden to i posutje i pusenje u hodnicima, nema nistaprotiv neka se i napravi odvojeni dio samo mislim da mi koji nepusimo nemoramo ispastati i gusiti se u dimu, dovoljno je sto se svako jutro guramo i guzvamo da bi usli na predavanje da bi nasli mjestoda slusamo predavanje.
law
Posts: 505
Joined: 30 Oct 2009, 00:31

Cijeli fakultet lici na jednu lakrdiju!Ono je sramota!Pocevsi od uslova rada,interijera,organizacije...Ne zna se ko pije ko placa.Velika je sramota da jedna takva ustanova ima toalet kakav ima,da u 21. stoljecu sjedimo na onakvim stolicama i da nas ima ko stoke u jednoj sali..Amfiteatar ne postoji!Najveci izum je hemijska olovka.
Dama Pikova
Posts: 965
Joined: 22 Feb 2009, 00:19

Za početak bi bilo dovoljno da nam žohari ne prave društvo na predavanjima. Mislim da su neki zreli za diplome  :kava:
A ne bi bilo zgorega i skinuti paučinu i okrečit, jednom u deceniji.
Swatch83
Posts: 428
Joined: 27 Sep 2009, 12:47

Napraviti normalnu studentsku sluzbu.Na pamet mi padose oni salteri kao u banci,jedno 3-4 sluzbenika u nizu i obavezno jedna zuta linija udaljena 1-1,5 metar od samog saltera i jedan čuvar reda koji bi opominjao da se ne smije prelaziti linija i praviti guzva jer ovoj stoci od studenata to fakat treba,jedino tako ti ne bi izbijali bubrege i disali za vratom!!
MarcusTulliusCicero
Posts: 3963
Joined: 20 Feb 2009, 00:49
Contact:

Ne bi ta diskreciona zona ništa pomogla. U banci redovno 'pušu za vratom'' tako da je teško očekivati da bi kod nas bilo drugačije.
Ane
Posts: 73
Joined: 28 Oct 2009, 17:50

srusit....pa ponovo izgraditi kako zgradu, tako i upravu.....  :D
a prije svega, nek svi polazu Bonton.... :kava:
i wc i ostale stvari se mogu i istrpiti al "kultura" nikako.... :tassa:
Post Reply

Return to “Događanja na fakultetu”