Je li strah od ajkula opravdan?

Teze koje više ne ulaze u takmičarski dio Debatologije.

Moderator: STUDOMAT

Post Reply
User avatar
STUDOMAT
Posts: 1048
Joined: Sat Jan 19, 2013 12:41 am
Contact:

Je li strah od ajkula opravdan?

Post by STUDOMAT » Tue Jun 25, 2019 12:09 pm


ednaa
Posts: 268
Joined: Wed Nov 18, 2015 2:35 pm

Re: Je li strah od ajkula opravdan?

Post by ednaa » Wed Jun 26, 2019 5:02 pm

Pozdrav.
Branim afirmacijski stav.
Argument 1:"Opasnost od ajkula".
Potkrepa 1:
Postoji teza koja kaže da strah ne postoji. Na osnovu te teze, strah je imaginarno ime za skup reakcija ljudskog tela na različite spoljašnje okolnosti; da je to ime za fikciju u umu, koju nam najčešće oblikuje podsvest. Strah ne može da se dotakne, niti omiriše, a još manje proba. Kad se malo razmisli o ovom konceptu, ne zvuči ni malo nerealno, čak suprotno. I dobar je osećaj reći sebi – strah ne postoji, to je sve u tvojoj glavi, toga ustvari nema! Ali… Tražeći primere ZA i PROTIV ove tvrdnje, naišli smo na jedno biće koje ovu tezu o nepostojanju straha šalje pravo u morski bezdan. Koliko god se trudili da pomenuti koncept primenimo na ovo stvorenje, čini se da strah samo raste. Nećemo ga imenovati, ali smo vam zato spremili 10 zaista zastrašujućih ilustracija, koje nepobitno potvrđuju da strah, makar u ovom slučaju i te kako ima svoj oblik.Postoje neke podvrste ozloglašene “bik ajkule”, koje su uspele da se prilagode na život u slatkovodnim tokovima. Pa jeste, okean postaje tesan...
O inteligenciji stvorenja koje postoji nekoliko miliona godina, svedoči možda najbolje sledeći podatak: tek rođena ajkula ima već uveliko izražene instikte, koji joj omogućavaju da prepozna opasnost koja dolazi. U tom slučaju, koriste jednu specifičnost kako bi preživeli. Naime oni “zamrzavaju” sve telesne funkcije, uključujući i disanje, te tako ostaju potpuno neprimećeni dok traje potencijalna opasnost.
Ako posmatrate ajkule preko ograde broda, nemojte da mislite da ste u potpunosti bezbedni, jer, iako ovi predatori retko iskaču iz vode, ukoliko im nešto privuče pažnju, iz potpuno vertikalnog zaleta, u stanju su da se izdignu skoro 7 metara iznad morske površine. Dakle, bez bespotrebnog naginjanja.
Izvor:(http://www.10naj.com/redak-iskonski-strah/)
Potkrepa 2:
Na tršćanskim plažama oglašen je crveni alarm zbog morskog psa kog je uočio ribar dok je plivao u moru.
Bliski susret s njim 2008. godine pored Visa imao je i Slovenac Damjan Pesek. Osetio je snažan udarac u nogu,more se ubrzo zapenilo od njegove krvi. S naporom se okrenuo, a u oči ga je gledala velika bela psina. Znao je da su u pitanju sekunde. Hoće li ga morska neman stići ili će utočište pronaći na čamcu svojih prijatelja, pitanje je koje sebi Slovenac Damjan Pesek panično postavio u septembru 2008. dok je ronio u uvali Maloj Smokovi na Visu.
Vojni specijalac i instruktor ronjenja Slovenske vojske iz Bleda imao je sreće. Iako sada doživotni invalid, uspeo je da spasi živu glavu iz ralja opake životinje. U poslednjih 140 godina velika bela psina posetila je Jadransko more 60-ak puta. Susret s ubojitim raljama bio je koban za šestoro ljudi. Preživeo ga je jedino Pesek.
Umalo mu odgrizla nogu!
Krvoločna psina zgrabila ga je za levu nogu i gotovo je odgrizla. Do kosti mu je rastrgala mišić potkolenice, teško povredila arteriju i živce koji drže i pokreću stopalo.
– Desetak metara od obale, na isto tolikoj dubini, s ulovljenim gofom oko pasa plivao sam prema brodu na kojem su se odmarala dvojica mojih prijatelja. Ronio sam u odelu s podvodnom puškom u ruci. Odjednom sam osetio snažan udarac u nogu. Ne znajući šta je, okrenuo sam se. More je bilo prepuno krvi. Video sam ga, gledali smo se oči u oči.
Izvor:(https://www.google.com/amp/s/www.srbija ... rve%3fampl)

Post Reply

Return to “Prethodne teze”