Ukinuti aprilski rok i jedan ispitni termin u septembru?

Rasprave o aktuelnim događanjima na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Locked
MarcusTulliusCicero
Posts: 3963
Joined: 20 Feb 2009, 00:49
Contact:

Jučer se pojavila informacija da su generaciji upisanoj u prvu godinu 2008/2009. opet ukinuti aprilski rok i jedan termin u septembru. Također, USP se oglasio preko svoje zvanične grupe na facebook-u:

Image

Cilj ove teme nije da se dižu tenzije, već da se jednom za sva vremena raščisti kada su u pitanju aprilski i septembarski ispitni rok. U nastavku teme ću vam napisati kako su se stvari hronološki odvijale.

13.10.2005. - Pravilnik o dodiplomskom studiju na Pravnom fakultetu u Sarajevu
Na osnovu odredbe člana 217. stav 3. Pravila Pravnog fakulteta u Sarajevu, Upravni odbor  Pravnog fakulteta u Sarajevu na prijedlog Nastavno-naučnog vijeća Fakulteta, donio je dana 13.10.2005. godine

PRAVILNIK O DODIPLOMSKOM STUDIJU NA PRAVNOM FAKULTETU U SARAJEVU

Član 79.

Ispiti u školskoj 2005/06. za studente koji su prvi put upisali studij prava, obavit će se u četiri ispitna roka sa po dva termina:

- januarski: od 16.01. do 18.02.2006.g.;
- aprilski: od 01.04. do 30.04.2006.g.;
- junski: od 05.06 do 15.07.2006.g.;
- septembarski: od 01.09. do 01.10.2006.g.
Oktobar 2008.

- Počinje nastava za generaciju 2008/2009.
- Na stranici fakulteta je izložen Pravilnik od 13.10.2005.
- Generacija 2008/2009. upoznata sa tim da ima 4 (četiri) ispitna roka i u svakom roku po 2 (dva) ispitna termina.
- Generacija 2008/2009. regularno izlazi na januarski, aprilski, junski i septembarski ispitni rok. Pogledati datume upisa ocjena (indeksi, isss.ba, druge evidencije).

31.12.2008. - Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.
Na osnovu člana 12. tačka b) i člana 18. tačka b) Ustava Kantona Sarajevo («Službene novine Kantona Sarajevo», br.:1/96, 2/96-Ispravka, 3/96-Ispravka, 16/97, 14/00, 4/01 i 28/04) i člana 63. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini («Službeni glasnik Bosne i Hercegovine», broj: 59/07), Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj dana  31.12.2008. godine, donijela je

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU

Član 79.
(Retroaktivna primjena)

(1) Visokoškolska ustanova ne može retroaktivno primjenjivati novi koncept studija u skladu sa Bolonjskim visokoobrazovnim procesom ni za jedan započeti ciklus studija.
(2) Student ima pravo da završi studij po nastavnom planu  i programu koji je važio prilikom  upisa tog studenta, odnosno prije stupanja na snagu ovog Zakona, uz obavezu da započeti studij završi najkasnije do 30.09. 2015. godine.
(3) Nakon isteka roka iz stava (2) ovog člana, a na zahtjev studenta i prije isteka tog roka, student ima pravo nastaviti studij prema Bolonjskom procesu na bazi ekvivalencije studija koji je važio prilikom  upisa tog studenta, odnosno prije stupanja na snagu ovog Zakona u odnosu na novi studij, i to u statusu i pod uvjetima koje propisuje visokoškolska ustanova a u skladu sa zakonom i statutom.
Oktobar 2009. - Ukinut aprilski rok i 1 (jedan) ispitni termin u septembru.

8.10.2009. - Sastanak studenata i desetominuti protest.

U nastavku vam kopiram članak koji je tada objavljen na epravo.ba portalu.
Sastanak studenata i mirni desetominutni protest
Obavještenja | Objavljeno 08/10/2009 u 20:33 |

Obavještavaju se studenti PF Sarajevo da je danas održan sastanak studenata i mirni desetominutni protest ispred Pravnog fakulteta u Sarajevu kao opomena da se ispune sljedeći zahtjevi studenata:

1. Za stari režim bezuslovan upis
2. Za bolonjce provođenje bolonjskog sistema u potpunosti u studiranju i ocjenjivanju, po uzoru na bolonjski sistem na Ekonomskom fakultetu, kolizija, kao i apsolventski rokovi.

U slučaju da se ovim zahtjevima studenata ne udovolji najavljen je novi štrajk 12.10.2009. godine s početkom u 12h pa do ispunjenja postavljenih zahtjeva. S obzirom da odgovornost za najavljeni štrajk nije želio preuzeti niko iz USP, svu odgovornost je pismeno preuzela na sebe studentica Iva Kurilić, te vas ovim putem molimo da, ako dođe do štrajka u ponedjeljak, pazite na svoje ponašanje, budete kulturni, civilizovani i dostojanstveni, da naša kolegica ne bi imala problema. Nadamo se da ćete iskazati svoju podršku i solidarnost dolaskom u što većem broju na najavljeni štrajk u ponedjeljak, jer da bismo se izborili za svoja prava moramo ustrajati u našim zahtjevima i pokazati odlučnost.

Također, ovim putem prenosimo u potpunosti tekst zahtjeva preuzet sa www.usp.ba

“Dragi studenti,

Obavještavamo vas da je danas održan sastanak studenata svih godina (starog i novog sistema studiranja) Pravnog fakulteta u Sarajevu te su donešeni slijedeći zaključci:

- Bezuslovan upis u narednu godinu za studente starog sistema.
- Uvođenje kolizije predmeta za bolonjce (polaganje ispita iz naredne godine studija bez zavrsene prethodne npr. student trece godine ima nepolozena 3 ispita i omogucava mu se da polaze ispite cetvrte godine koje je ranije uplatio)
- Primjena načina polaganja ispita po bolonjskom sistemu. ( Više bodova za esejske i seminarske, aktivnost na nastavi ) po slijedećem članu zakona o visokom obrazovanju KS:

Član 65.
(Postupak provjere znanja i ocjenjivanja)
(1) Rad studenta prati se i ocjenjuje kontinuirano u toku semestra odnosno studijske godine.
(2) Provjera znanja se vrši dodjeljivanjem bodova za svaki oblik aktivnosti i provjere znanja u toku semestra kao i na završnom ispitu, na kojem se utvrđuje konačna ocjena.
(3) U strukturi ukupnog broja bodova najmanje 50% bodova mora biti predviđeno za aktivnosti i provjere znanja u toku semestra.
(4) Završni ispit se u strukturi ukupnog broja bodova može vrednovati sa najviše 50% bodova.
(5) Visokoškolska ustanova obavezna je u svakom semestru organizirati nastavu “u učionici” za vanredne studente i studente koji studiraju učenjem na daljinu, i to najmanje prve, osme i petnaeste sedmice svakog semestra, i o tome voditi urednu evidenciju, a što se detaljnije regulira pravilima studiranja visokoškolske ustanove.
(6) Vanredni studenti i studenti koji studiraju učenjem na daljinu obavezni su prisustvovati oblicima provjere znanja kako je predviđeno izvedbenim planovima nastave na visokoškolskoj ustanovi, koji se, po pravilu, obavljaju u toku onih radnih sedmica u kojima se organizira i nastava za ove studente, a što se detaljnije regulira pravilima studiranja visokoškolske ustanove.

- Apsolventski rokovi za studente IV god. po bolonji.
- Ili vraćanje cijelog sistema na status iz 2008 god, tj. onako kako su upisali studenti.

Ukoliko se navedeni zahtjevi ne ispune pozivamo sve studente prava da u Ponedjeljak 12.10.2009. u 12:00 dodju na generalni strajk svih studenata ispred fakulteta.

USP TEAM

Dekanat Pravnog fakulteta,
N/r Prof. Dr. Borislav Petrović, dekan
Upravni odbor Pravnog fakulteta
N/r. Prof dr. Mustafa Imamovic, predsjednik
Rektorat Univerziteta u Sarajevu
N/r Prof. Dr. Fuad Čaklovica
Ministarstvo obrazovanja KS

Poštovani,

S obzirom na nedavne izmjene u nastavnom planu i programu a koji se odnose na studente koji su svoj status studenta stekli upisom na Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu u 2006/2007, 2007/2008 te 2008/2009 akademske godine, USP kao jedino relevantno predstavničko tijelo studenata prava ovim putem iskazuje ozbiljunu zabrinutost zbog kršenja stečenih prava studenata.

Naime novousvojeni zakon o visokom obrazovanju u stavu 2. člana 51. izričito zabranjuje njegovu retroaktivnu primjenu: “(2) Izmjena nastavnog plana i nastavnih programa vrši se po istom postupku kao i njihovo donošenje, utvrđeno ovim Zakonom i ne može se primjenjivati retroaktivno.”

Takodjer se, u članu 79 navedenog zakona, detaljnije razradjuje pitanje retroaktivne primjene zakona na njegova prethodno stečena prava na sljedeći način:

“(1) Visokoškolska ustanova ne može retroaktivno primjenjivati novi koncept studija u skladu sa Bolonjskim visokoobrazovnim procesom ni za jedan započeti ciklus studija.
(2) Student ima pravo da završi studij po nastavnom planu i programu koji je važio prilikom upisa tog studenta, odnosno prije stupanja na snagu ovog Zakona, uz obavezu da započeti studij završi najkasnije do 30.09. 2015. godine.”
S obzirom da su studenti upisani na dodiplomski studij prava, a na pravnom fakultetu UNSA, momentom upisa stekli odredjena prava i obaveze u skladu sa tadašnjim propisima koja spadaju u kategoriju stečenih prava i kao takva su zaštićena od bilo kojeg oblika retroaktivne primjene zakona, ili kojeg drugog pravnog akta slabije pravne znage (podzakonski akt, pravilnik i sl), smatramo da odluke uprave fakulteta o ukidanju 4 ispitna termina, a uz istovremeno neprilagodjavanje načina odvijanja nastave, te evaluacije rada studenata tokom akademske godine, predstavljaju direktno kršenje navedenih odredbi Zakona o visokom obrazovanju. Kao potvrda navedong, se može istaći i odredba 152. navedenog zakona, u kojoj izmedjuostalog stoji i da se izmjene mastavnog plana i programa suprotne članu 51. istog zakona smatraju direktim kršenjem Zakona te su za njih predvidjene odgovarajuće sankcije.


Imajući sve navedeno u vidu ovim putem dostavljamo alternativno postavljen zahtjev Upravi fakulteta:

-vraćanje ispitnih rokova, te omogućavanje studentima da završe svoje visoko obrazovanje u skladu sa propisima koji su bili na snazi u momentu njihovog upisa na Pravni fakultet
-uskladjivanje načina obavljanja nastave i ocjenjivanja rada studenata u skladu sa osnovim bolonjskim prinsipima a koji podrzaumijevaju primjenu člana 65. Zakona o visokom obrazovanju, a koji pak propisuje sljedeće:

(1) Rad studenta prati se i ocjenjuje kontinuirano u toku semestra odnosno studijske godine.
(2) Provjera znanja se vrši dodjeljivanjem bodova za svaki oblik aktivnosti i provjere znanja u toku semestra kao i na završnom ispitu, na kojem se utvrđuje konačna ocjena.
(3) U strukturi ukupnog broja bodova najmanje 50% bodova mora biti predviđeno za aktivnosti i provjere znanja u toku semestra.
(4) Završni ispit se u strukturi ukupnog broja bodova može vrednovati sa najviše 50% bodova.
(5) Visokoškolska ustanova obavezna je u svakom semestru organizirati nastavu “u učionici” za vanredne studente i studente koji studiraju učenjem na daljinu, i to najmanje prve, osme i petnaeste sedmice svakog semestra, i o tome voditi urednu evidenciju, a što se detaljnije regulira pravilima studiranja visokoškolske ustanove.
(6) Vanredni studenti i studenti koji studiraju učenjem na daljinu obavezni su prisustvovati oblicima provjere znanja kako je predviđeno izvedbenim planovima nastave na visokoškolskoj ustanovi, koji se, po pravilu, obavljaju u toku onih radnih sedmica u kojima se organizira i nastava za ove studente, a što se detaljnije regulira pravilima studiranja visokoškolske ustanove.
Takode vezano za ukidanje apsolventskih rokova koji su nam garantovani pravilnikom fakulteta po kojem smo i upisali studij u cl. 69 stoji : da apsolventi pored ispitnih rokova imaju pravo i polaganje ispita u mjesecima : novembar, decembar , mart ,april i maj .
Bezuslovan upis za studente starog sistema, sto je utemeljeno na dosadašnjoj praksi na našem ali iI na drugim fakultetima, a u skladu sa Zakonom da se započeti studij završi, najkasnije do 30.09.2015. godine, čime bi se riješio status ovih studenata do kraja njihovog studija.
Iskreno se nadamo da ćete ostati dosljedni u svojim nastojanjima da od Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu napravite visoko školsku ustanovu dosljednu i njenog naziva i epiteta “akademske ustanove”, te da ćete u tom smislu usvojiti i u najkraćem roku efiksano primjeniti naše zahtjeve.

Unaprijed zahvalni,

USP TEAM”

(epravo.ba)
9.10.2009. - Nastavak studiranja po Bolonji po sistemu po kojem su se studenti upisali (vraćen je aprilski i septembarski rok).

U nastavku vam kopiram članak koji je tada objavljen na epravo.ba portalu.
Svi zahtjevi su usvojeni
Obavještenja | Objavljeno 09/10/2009 u 20:41 |

Sa radošću vas obavještavamo da su svi zahtjevi predani dekanu i usvojeni. Šta to konkretno podrazumjeva je sljedeće:

1. Bezuslovan upis za stari režim,
2. Nastavak studiranja po bolonji po sistemu po kojem su studenti upisali (vraćen je aprilski i septembarski rok),
3. Kolizija,
4. Apsolventski rokovi,
5. Potpuna primjena bolonje po zakonu.

Zahvaljujemo se svima na podršci.

(epravo.ba)
OD GENERACIJE 2009/2010. NE POSTOJI APRILSKI ROK!

Da sumiram. Generaciji koja je upisana 2008/2009. niko ne može ukinuti ispitne rokove! Student ima pravo da završi svoje studije po planu i programu po kojem je i započeo studiranje. Generacija 2008/2009. je na prvoj i drugoj godini studija imala sve navedene rokove, tako da će ih imati i ubuduće! Rok za završetak studija je 30. septembar 2015. Ako me moje oči ne varaju, na mom kalendaru piše da je danas 17. mart 2011. godine!

Molim nadležne osobe iz USP-a da iskoriste sve što sam naveo u ovoj temi i da se jednom za sva vremena završi priča oko ispitnih rokova.
Last edited by MarcusTulliusCicero on 17 Mar 2011, 20:10, edited 1 time in total.
@mi
Posts: 140
Joined: 27 Oct 2010, 19:05

Tako je :D
Guja
Posts: 65
Joined: 29 Aug 2009, 15:12

nista, protesti obavezno
christina
Posts: 1
Joined: 29 May 2010, 18:03

mtc, svaka cast na postu. :)
vicky
Posts: 213
Joined: 04 Jun 2009, 14:42

Klasično iživljavanje. Pravni fakultet primjenjuje sve osim zakona. Tragično  :bravo:
kp500
Posts: 615
Joined: 07 Jan 2010, 21:16

Svašta majke mi, a da li to znači da studenti koji su upisani prije 2008/09 i dalje imaju taj nesretni aprilski i sep.rok.
vicky
Posts: 213
Joined: 04 Jun 2009, 14:42

Da, tako bi valjda trebalo biti.
kp500
Posts: 615
Joined: 07 Jan 2010, 21:16

A viky ako sam ja upisan u I. godinu prije 2008/09, a u drugu 2008/09, da li to znači da ja imam ispitni aprislski i sep.rok. Dakle, da li ovo "pravilo" o godini 2008/09 računa od kada smo se prvi put upisali na fakultet ili kada smo prvi put upisali drugu godinu. Znam da sam malo konfizan ali eto. Pozzzz.
vicky
Posts: 213
Joined: 04 Jun 2009, 14:42

Shvatam pitanje :) Na oglasnoj ploči druge godine piše: Pravo na aprilski ispitni rok imaju studenti upisani u drugu godinu studija 2008/09. godine. Tako da, ako si na PF upisan 2007/08. (u prvu godinu) i redovno prešao u drugu god 2008/09. imaš pravo na spomenute rokove.  :)
kp500
Posts: 615
Joined: 07 Jan 2010, 21:16

samo što nisam upisan sam 07/08, a prešao u drugu 2009/10. E boga mi ovi više nema smisla pa i previše je afera vezano za Pravni fakultet u Sarajevu. I ima jedna poprilično kontradiktorna infromacija na samom početku ove teme Markus govori o tome da se ovo odnosi na generaciju upisanu u prvu godinu, a ja vjerujem da dobro informisan, a u ovom obavještenju USP piše da se radi o studentima upisanim u drugu godinu.
Locked

Return to “Događanja na fakultetu”