Literatura koju koristimo - vaša mišljenja....

Rasprave o aktuelnim događanjima na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Harvester_of_Sorrow
Posts: 364
Joined: 04 Feb 2010, 14:48

Ova tema je otvorena prije svega da bi studenti iznosili svoja mišljenja o udžbenicima koje koriste za pripremanje ispita. ( ukoliko ih ne zamjenjuju skriptama  :f010: ). Znači sve od razumljivosti, pristupačnosti studentima, cijene, sve kritike i pohvale koje želite iznijeti povodom bilo kojeg od udžbenika koji se koristi...
Last edited by Harvester_of_Sorrow on 01 Feb 2011, 00:35, edited 1 time in total.
Gabrielle
Posts: 1291
Joined: 27 Oct 2009, 21:34

Opet ja prva.
Većina studenata ne uči iz knjige, već iz skripte, a ukoliko planira učiti iz knjige, kupi kopiranu. Krše se autorska prava i slično, međutim postoji par predmeta koji zahtijevaju kupovinu više udžbenika, po možda i nerealnoj cijeli, obzirom na današnji standard.
Meni nikako nije jasno da država od 4,4 mil. stanovnika ima toliku potrebu za tolikom raznovrsnošću udžbenika, dok pokrajina Bayern, čiji glavni grad München ima više od tih 4,6 mil stanovnika nema takvu ponudu raznovrsnih udžbenika. Nije mi jasno da u državi u kojoj je bruto društveni proizvod na tako niskim razinama ima novaca za štampanje tolikog broja knjiga. Pustimo na stranu priču o kvaliteti, govorimo samo o novcima koje ministarstvo i izdavačke kuće utroše za izradu i štampu tolikog broja materijala. Koliko učenika na kraju kupi tu knjigu? Profit mora uvijek ostati dovoljan da se pokriju troškovi i da se zaradi. Zato su nam udžbenici toliko skupi.
Konkurentnost i zakoni tržišta mogu djelovati na tržištu druge robe, ali na tržištu udžbenika je glupo, jer je znanje i odgoj nešto s čime se ne smije ekperimentirati. Razumljivost ..  :zamisljen: Nije to toliki problem, svaka osoba, riječ koju ne razumije zamijeni adekvatnom.
Doduše, ima i bezobraznih studenata, knjiga iz Modernih pravnih kodifikacija košta 12 KM, a oni je kopiraju. Mene je lično bilo stid kada je na času vježbi neki kolega pitao mogu li donijeti kopiranu knjigu. Ima se za 2-3 kafe dnevno, a nema se za knjigu od 12 KM!? Kako bi tek komentarisao knjigu Krivičnog prava?
Ala se ja raspisah.. :e006:
Harvester_of_Sorrow
Posts: 364
Joined: 04 Feb 2010, 14:48

Neka. :D Ja volim da diskutujem. :P Ja ne bi da ulazim u cijene. Zaista cijene nekih knjiga su nečuvene, a isto tako se slažem sa tobom da su cijene nekih knjiga takve da je sramotno kopirati iste. Ja sam u toku evo 4 godine studiranja naišao na par udžbenika...majko mila. To je bukvalno haos, sataraš, užas. Ni glave ni repa. Nekad se pitam kako naučno-nastavno vijeće odobri jednu takvu knjigu da je studenti koriste. Pojedine knjige su bile prepisani zakoni, bez imalo elaboracije, neke knjige su prevedene sa stranih web sajtova, ili stranih naučnih djela, izvučene iz konteksta-učinjene totalno nerazumljivim, ili prepisane od renomiranih domaćih autora u nekom pravnom području. Po meni je tužna istina da je tokom rata mnogo stručnjaka otišlo iz Bosne u susjedne nam zemlje, i da je nastavni kadar ovdje jako oslabio,a samim time i kvalitet udžbenika. Samo kad pogledaš npr. na drugoj godini se koristi dosta knjiga hrvatskih autora Smerdel/Sokol Ustavno pravo, ne sjećam se ko/Građansko pravo, na prvoj knjiga N.Viskovića, dopunska literatura M.Horvat/Rimsko pravo, itd. Meni lično od naših domaćih profesora u najboljem sjećanju kao izuzetni udžbenici ostali su Krivično procesno pravo prof. Hajrije S. Čolić, i Obligaciono pravo uz praktikuum prof. Bikića. Na postdiplomskom studiju nekad (ne znam kako je sad) su osnovni predmeti bili vezani za metodologiju, tako da kad naučnik/profesor piše rad/knjigu slijedi metod koji mora da bude jasan i pristupačan i nadasve logičan. U nekim stvarima kod nas, toga nema ni na mapi...
MarcusTulliusCicero
Posts: 3963
Joined: 20 Feb 2009, 00:49
Contact:

[quote="Harvester_of_Sorrow"]
... Ja sam u toku evo 4 godine studiranja naišao na par udžbenika...majko mila. To je bukvalno haos, sataraš, užas. Ni glave ni repa. Nekad se pitam kako naučno-nastavno vijeće odobri jednu takvu knjigu da je studenti koriste. ...[/quote]

Bračno pravo, Roditeljsko i starateljsko pravo - Bubić, Traljić. Baš pravi sataraš. :lol:
Gabrielle
Posts: 1291
Joined: 27 Oct 2009, 21:34

Ja knjigu Bračnog prava ne želim ni da spomenem, ta je knjiga obični komentar zakona, koju i neuka osoba može "napisati" i objaviti. 95% knjige su citirani odlomci iz PZBiH, a ovih 5% čine komentari od dvije-tri rečenice. Pa znam i ja sama protumačiti to isto. :e006:
Lisaa
Posts: 5702
Joined: 28 Dec 2009, 10:56

a sto je najtuznije istu tu knjigu naucis od a-ž i padnes  :haha:
ali dobro to je sada druga tema :D
zaljepljena
Posts: 538
Joined: 14 Sep 2009, 09:13

(procitah negdje sataras... odmah ogladnih  :mrgreen: )

mozda su nam knjige preobimne, koristimo litaraturu susjednih nam zemalja (mislim na ustavno) , ali su skripte super  :biggrinlove:

salu na stranu, knjige u vecini slucajeva ne bi bile problem da profesori ne traze da se gradivo nauci od korica do korica. mislim konkretno na ustavno pravo.
drugi primjer- krivicno pravo: cula sam kako knjiga ima oko 500 str., (ja je nisam vidjela  :p031: ) ali se niko ne zali, jer ima skripta od 100njak stranica, po kojoj se moze lako poloziti.

u sustini, po mom misljenju, sve je do profesora i njihove zahtjevnosti pri polaganju ispita.
Gabrielle
Posts: 1291
Joined: 27 Oct 2009, 21:34

Imam je ja kući, bolje što nisi vidjela.  :rolleyes1:
Harvester_of_Sorrow
Posts: 364
Joined: 04 Feb 2010, 14:48

Bračno je horor. Krivično I je dobro, a krivično 2  :@. Al najgore uvod u pravo EU na III, ovo što sad čitam. Dođe mi hara kiri da počinim... ;(
dijana
Posts: 208
Joined: 22 Feb 2009, 21:51

Uh...kad se samo sjetim...

Mislim da nije vazno po kojoj se knjizi uci ako je u pitanju npr. rimsko pravo, jer ono ce biti isto ko god da napise knjigu. Nasi bi se profesori trebali potruditi pa napisati knjigu pogotovo jer se radi o zakonskim propisima koji se ipak razlikuju u svakoj drzavi.

Moram da pohvalim prof. Tomica za krivicno pravo I (nije ni krivicno II. lose samo nije dovrseno), Bikica za obligacije i praktikum jer je to ono sto studentima treba da sto lakse savladaju gradivo. Napisano je sa dosta primjera, obligacije sa dosta zadataka u praktikumu tako da se moze snaci svako ko zeli znati vise a ne samo studenti koji moraju uciti.

Ekonomska politika je poseban slucaj, u onoj se knjizi ne mogu snaci ni dipl. ekonomisti.    :haha:
Post Reply

Return to “Događanja na fakultetu”