Pitajte dekana ... No. 1 - ODGOVORI

Rasprave o aktuelnim događanjima na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Locked
MarcusTulliusCicero
Posts: 3963
Joined: 20 Feb 2009, 00:49
Contact:

[align=center]PROJEKAT ''PITAJTE DEKANA'' No. 1
(Studenti su postavljali pitanja u periodu od 2.3.2010. do 8.3.2010)[/align]

Image Da li ovaj fakultet računa na kvantitet (novac) ili kvalitet (reputaciju)? Da li se može očekivati pooštravanje kriterija prilikom upisa novih brucoša, makar putem testa pismenosti? Bosna i Hercegovina nema projekat državne mature kao što to pokušava uvesti Hrvatska tako da su ocjene iz srednje škole kao jedini kriterij za upis zaista nerelevantne.

Ovo vaše pitanje je sasvim umjesno. Naime, mislim da bi se uvođenjem prijemnog ispita svi studenti koji se prijave na konkurs doveli u istu ravan, bez obzira na uspjeh postignut u srednjoj školi. Time bi se mogao postici i veći kvalitet studija. Za ovu školsku godinu je već kasno, ali ću pokrenuti inicijativu u kolektivu da se koncipira prijemni ispit.

Image Zašto se nekim studentima, koji su druga smjena, a koji svaki petak putuju 170 km kući, ne dopusti da se zbog bus termina, (npr. ja idem petkom kući i zadnji bus imam u 16:30 sati, a nastava po rasporedu traje do 20 sati) prebace u prvu smjenu, nego ih se uporno odbija?

Prvi put čujem za ovaj problem. Provjeriću način formiranja smjena, pa da vidim kako možemo biti u službi svih studenata. Naravno, moram ispitati sve mogućnosti, pa vidjeti može li se učiniti poboljšanje.

Image Zašto se prilikom upisa na fakultet ne gleda i ne boduje ko je kakvu srednju školu završio? Primjetila sam da ako neko završi gimnaziju i ima prosjek 4,5 a neko završi saobraćajnu i ima prosjek 4,7 i nalazi se na spisku iznad onog koji je završio gimnaziju, iako je on u školi sa nižim standardima ostvario prosjek 4,7.

Mislim da je ovo pitanje slično, ili čak identično prvom pitanju. Dakle, polaganjem prijemnog ispita svi bi se doveli u isti položaj, bez obzira na vrstu srednje škole i uspjeh koji su postigli.

Image Zašto se rezultati ispita i parcijala ne postavljaju u elektronskoj formi? Bilo na stranici fakulteta ili na isss.ba.

U toku je inoviranje web stranice Fakulteta i sve cu učiniti da se u najskorije vrijeme sve objavljuje u elektronskoj formi.

Image Da li je dozvoljeno da asistentica održava ispit i daje ocjene? Polagao sam Kriminologiju, Krivično pravo I, Krivično pravo II, i Pravnu kliniku iz krivičnog prava i sve te ispite me ispitivala asistentica.

Asistent može, po potrebi, učestvovati na ispitu pod rukovodstvom profesora. Kada su u pitanju testovi, uglavnom asistenti obave tehnički dio posla, profesor pregleda testove, ocijeni ih, a asistenti rezultate saopćavaju studentima. Kada su u pitanju usmeni ispiti, onda asistenti mogu pod rukovodstvom profesora postavljati pitanja i učestvovati u proceduri ispita.

Image Zašto nijedan od profesora upletenih u sex skandal nije sankcionisan od strane uprave fakulteta, nego i dalje drže predavanja i održavaju ispite?

Ja kao Dekan, niti Uprava Fakulteta nismo pokretali nikakve postupke protiv profesora koji su, kako navodite, bili "upleteni u sex skandal". Smatrali smo da je potrebno pričekati na okončanje istrage koja se još uvijek vodi na nadležnom Tužiteljstvu u Tuzli. Time smo nastojali poštivati načela krivičnog postupka, i time ne prejudicirati ničiju krivicu. Vjerojatno bi se pokrenuo disciplinski postupak za utvrđivanje eventualne odgovornosti da nije bilo istrage. Ovako, još uvijek se čeka ishod istrage.

Međutim, postoje neki osnovi sumnje da su pojedini od tih profesora učinili neke nepravilnosti u svom radu na Fakultetu o čemu se trenutno vrše određene provjere. Vjerojatno je u tome razlog što sam u posljednjih nekoliko mjeseci izložen prijetnjama i ucjenama, a evo I pokretanju medijske kampanje za moje diskreditiranje i rušenje ugleda našeg Fakulteta. Time su, u krajnjoj liniji napadnuti studenti kao najvažniji subjekt ove profesije. Želim biti odgovoran u obavljanju ove pozicije i ne nagađati razloge takvog ponašanja pojedinaca, ali je moguće da pokušavaju izmisliti i konstruirati nepostojeću aferu kako bi skrenuli pažnju sa sebe.

S tim u vezi će biti rasprave na Kolegiju Dekana, a po potrebi i na nastavno-naučnom vijeću, o čemu ćete biti obavijesteni.
Uostalom, vašim reakcijama na web stranici ste prepoznali neke od problema i dali mi podršku da istrajem na njihovom rješavanju.

Image Zašto se web stranica fakulteta ne ažurira redovno?

Vjerovali ili ne, do skora nismo bili u prilici kontrolirati svoju web stranicu. Ovo je za Riplija, ali je tako. Kad sam postao svjestan ove činjenice, pokrenuo sam inicijativu za stavljanje pod kontrolu (!?) naše web stranice i nadam se da će to uskoro biti u redu.

Image Zašto se na tzv. "komisijskim ispitima" u komisiji nalazi isti profesor kod kojeg se i redovno polaže ispit, i to on SAM? Zar ne bi postojanje komisije trebalo da pruži alternativu studentima koji su nekoliko puta obarani kod određenog profesora? Ovdje je razlika izmedju komisijskog ispita i redovnog ispita jedino - 60 KM.

Pravilnikom je predviđeno da se komisijski ispit polaže pred tročlanom komisijom, a predmetni profesor je član. Ukoliko on sam obavlja ispit, onda je to protivpravno!

Image Zašto se iz predmeta Institucije Rimskog prava i Osnove evropskog privatnog prava ne vodi računa o kriteriju ocjenjivanja i radu asistentice Irene Stanić na koju ima toliko žalbi od strane studenata?

Do sada nisam dobio niti jednu žalbu niti primjedbu na rad ass. Irene Stanić, a nije mi poznato kome ste upućivali te žalbe.

Image Može li se za početak očekivati da se upisni materijali mogu kupiti u onoj skriptarnici preko puta studentske službe?

Vjerujte da mi nije poznato gdje se do sada kupovao taj materijal, kao ni teskoće s tim u vezi.

Image Mene zanima da li je moguće organizovati predavanja vikendom za vanredne studente ili eventualno u poslijepodnevnim terminima?

Ovo pitanje ću kandidirati na Sjednici nastavno-naučnog vijeća, naravno uz tumačenje odredbi Pravilnika Fakulteta, u iznalasku pravilnog postupanja.

Image Da li je ikako moguće, kao što je praksa na nekim drugim fakultetima, da na početku semestra dobijemo rokove za parcijale i integralne ispite?

Odlično pitanje. Mislim da je to moguće, pa ću u tom pravcu poduzeti potrebne aktivnosti.

Image S obzirom na to da smo svjesni činjenice da u malom broju slučajeva pismene radove ispravlja profesor, koliko se nadzire rad asistenata i njihova spremnost na komunikaciju sa studentima?

Uvjeren sam da asistenti rade pod nadzorom profesora, jer sve ostalo bi bilo protivno pozitivnim propisima.

Image Slažete li se da je Vaš udžbenik KRIMINOLOGIJA (II izdanje dopunjeno) cijenom od 30 KM preskup za standard studenata?

Iskreno, nisam provjeravao cijene ostalih udžbenika. Ako je moj udžbenik skuplji od ostalih, onda mi je žao i ja ću to nastojati popraviti, pogotovo što se moram konsultirati sa koautorom Meškom. No, bez obzira na cijene ostalih udžbenika, ja ću svakako preispitati svoj.

Image Kada biste saznali da redovan univerzitetski profesor zagovara i insistira na pripremi ispita iz udžbenika koji je sam on napisao, i koji se, naravno, ne nalazi u nastavnom planu i programu visokoškolske ustanove, čime primorava studente na kupovinu tog udžbenika (jer ga "zvanična" biblioteka ne posjeduje), kako biste reagirali?

Učinio bih sve u okviru svoje nadležnosti da ispravim tu očiglednu nepravdu.

Image Hoće li biti uvaženi zahtjevi studenata za uvođenje kolizije kao što je uvedena na ostalim fakultetima?

O koliziji smo dosta raspravljali na Fakultetu. Iznašli smo neko rješenje za koje smo smatrali da je u ovom vremenu jedino moguće. Molim vas da to uvažite, a u budućnosti ćemo se truditi da iznalazimo i primjenjujemo najbolja rješenja.

Image Zašto studentima iz Zenice, koji su odlušali sve godine u Zenici, nisu plaćeni troškovi prevoza kada dolaze na ispite u Sarajevo, kao što je to slučaj na Ekonomskom fakultetu? Da li se može očekivati realizacija toga?

Vjerujte da mi je ovo prva informacija o ovom pitanju. Provjeriću.

Image Studenti koji nemaju matičnog broja na dokumentima (niti na državljanstvu, niti na rodnom listu), a koji žele da im se uvede matični broj (i na isss, i općenito u dokumente) i dostavili su CIPS-ovu potvrdu da imaju matični broj studentskoj službi, imaju problem jer studentska služba odbija te pojedinačne zahtjeve dostaviti firmi koja održava sisteme isss, nego traže da se SVI studenti s istim problemom jave (što je nemoguće) i da će tek onda proslijediti zahtjev da nam se uvede matični broj. Može li se utjecati na studentsku službu da proslijedi pojedinačne zahtjeve? Mi ipak plaćamo održavanje sistema svake godine i valjda imamo pravo zahtjevati da nam umjesto 13 nula piše matični broj.

Molim vas da se za ovo pitanje obratite prodekanesi doc. Dr Zinki Grbo, kako bi se što efikasnije to riješilo.

Image Da li u studentsku službu stižu sve nove odluke i promjene u sistemu obrazovanja, studentskih obaveza i prava u pisanoj formi i da li budu na vrijeme obavješteni? Zašto uvijek imaju odgovor da "ne znaju ništa"...i ukoliko im se informacije uistinu ne prosljeđuju na vrijeme, šta treba učiniti i ko da bi se to promijenilo?

Od kako sam Dekan imam mnogo primjedbi na rad studentske službe. Neke primjedbe su zaista bile opravdane, a za neke ne znam kakva je situacija. Naravno da su službenici studentske službe upoznati sa pravilima studija i ukoliko ne postupaju po njima, onda oni krše svoja ovlaštenja. Žalim ako je to tako. Do sada sam ih upozoravao na prispjele primjedbe, ali sam i sam po nekad bio svjedokom da nisu ažurno postupali. Jedan od razloga je i njihova prezauzetost zbog velikog obima poslova. Ipak, to ne bi smjelo biti opravdanje za neadekvatno postupanja. No, uvjeren sam da ce i studentska služba ići u korak s vremenom.

Image Na koji način namjeravate da poboljšate situaciju na studentskoj služb (gužve, spora obrada predmeta itd.)?

Još uvijek razmišljam koji je najbolji način da se rad studentske službe učini efikasnijim. Svjestan sam da "reforme idu sporo", ali se nadam da ću uskoro, najdalje do početka naredne školske godine rad studentske službe dovesti na potreban nivo.

Image Da li postoji mogućnost drugačije organizacije ispita kod profesora Duvnjaka na Upravnom pravu za bolonjce, kako ispit ne bi bio podijeljen na više dijelova, a samim time i više ispitnih rokova?

Razgovaraću o tome sa prof. Duvnjakom.

Image Da li postoji mogućnost da se studenti koji su slušali Upravno pravo u 2008/2009. obrate dekanu sa molbom da se odobri polaganje ispita kod ass. Ajanovića?

Trenutno nisam siguran da postoji takva mogućnost, s obzirom da je prof. Duvnjak nastavnik na Upravnom pravu.

[hr][/hr]

Napomena: Nova pitanja možete postavljati u temi: Pitajte dekana ... No. 2
Last edited by MarcusTulliusCicero on 27 Dec 2010, 20:31, edited 1 time in total.
Eborg
Posts: 474
Joined: 15 May 2009, 20:11

Hm, hm, hm. Sviđa mi se ton odgovora no nadam se da će zaista biti nešto i učinjeno.
crazy
Posts: 396
Joined: 16 Mar 2009, 00:03

koliko  vidim nista nije ucinjeno po pitanju  prof. duvnjaka odnoosno upravnog prava ,  najvise su studenti  starog sisitema  pitali da  dobiju pacijale  odmosno  da se  znaju pitanja da imaju neke glave a  ne bolonjci uostalom  zar je  vazno ko je stari siistem a ko bolonja  ,  stvarno mi se  ne  svidja kako ste postavili pitanje  dekanu a on naravno  nije ni pricao sa  Duvnjakom , ne mogu da vjerujem  da ne zna  ni gdje se  kupuje upisni materijal .
TinkerBeLL
Posts: 340
Joined: 11 Mar 2009, 07:57

[quote="crazy"]
koliko  vidim nista nije ucinjeno po pitanju  prof. duvnjaka odnoosno upravnog prava ,  najvise su studenti  starog sisitema  pitali da  dobiju pacijale   odmosno  da se   znaju pitanja da imaju neke glave a  ne bolonjci uostalom  zar je  vazno ko je stari siistem a ko bolonja   ,  stvarno mi se  ne  svidja kako ste postavili pitanje  dekanu a on naravno  nije ni pricao sa  Duvnjakom , ne mogu da vjerujem  da ne zna  ni gdje se  kupuje upisni materijal .
[/quote]

Kolegice, u masi pitanja koja su postavljena bilo je i onih koja su se manje-vise odnosila na istu problematiku. Konkretno tako je bilo i sa pitanjima o prof. Duvnjaku i njegovom nacinu odrzavanja ispita. Nije potrebno da posaljemo dekanu 50 istih pitanja, tako da je iz te mase izabrano evo ovo koje vidite ovdje. Ukoliko smatrate da bi drugacija formulacija pitanja dala neki odgovor koji bi sve koji imaju ovaj problem vise zadovoljio ili im vise olaksao, imate priliku da koncipirate novo pitanje/pitanja za drugi krug pitanja na koje ce dekan pokusati dati odgovore. Drugi dio projekta "Pitajte dekana" je evo opet otvoren i moguce je da tamo ostavite opet pitanje ukoliko ste zainteresovani. Sto se osvrta na ostatak vaseg komentara tice, nemoguce je ocekivati ogromne promjene preko noci ili za mjesec dana, a citav sistem je narusavan iz temelja godinama. Ipak, promjenama se svi nadamo, kad-tad. Lijep pozdrav.
Legally Blonde
Posts: 462
Joined: 20 Feb 2009, 13:39

Za sve eventualne prituzbe, odete fino utorkom na konsultacije kod prof. Petrovica, pa sami iznesite soje probleme ako mislite da mi to ne radimo kako treba. S tim da trebate imati na umu da smo mi svaki put iznova napominjali nezaovoljstvo studenata ispitivanjem prof. Duvnjaka...i dekan je sam rekao da je pricao sa njim, ali da on ne moze doci i reci redovnom prof. na fakultetu "ovako ces ti od sutra da ispitujes..." on samo kao kolega kolegi moze da prenese zahtjeve... (barem kako sam ja skontala...)
crazy
Posts: 396
Joined: 16 Mar 2009, 00:03

Drage  kolege-ice  ja sam samo iznijela svoje misljenje povodom  pitanja  koje  ste  koncipirali i odgovora  dekana , necu sto puta postavljati jedno te isto pitanje , nisam rekla  da ne radite  kako treba  niti mi pada na pamet da sama  idem kod dekana, al bih  isla svakako kad  bih nas bilo vise ,  pa  ako dekan ne moze  porazgovarati  sa prof . Duvnjakom  povodom njegovog ispitivaja pa ko moze ,da  ne  duzim hvala  vam na potavljenom pitanju  u svakom slucaju , pozdrav :)
Legally Blonde
Posts: 462
Joined: 20 Feb 2009, 13:39

Ova tema ce biti zakljucana...jer bitan sadrzaj su samo pitanja i odgovori....sva ostala pitanja postavljajte u novu temu.
Locked

Return to “Događanja na fakultetu”