PFSA: Stari nastavni plan i program | Opšta diskusija

Podforum za studente koji studiraju po starom nastavnom planu i programu.
vuk usamljeni
Posts: 440
Joined: Mon Jun 30, 2014 9:32 am

PFSA: Stari nastavni plan i program | Opšta diskusija

Post by vuk usamljeni »

I ja sam vidio da ima grupa na fejsu o tome...Nisam pratio detalje ali mi neko kaže da je prijedlog sročen za sve,odnosno da bi zakonska izmjena važila za sve,kažem još ja nisam ništa konkretno vidio osim te grupe,i čujem da će UNSA to izgleda razmatrati krajem februara...Pa i ako usvoje inicijativu,onda bi trebalo na Kantonalnu skupštinu da se zakon promijeni.Neka neko ko je u Sarajevu od nas organizuje,bilo šta,možda peticija i da mi sa strane kada dolazimo da potpišemo..Mislim da sam negdje pročitao da je skoro izabrano novo rukovodstvo našeg Udruženja studenata prava,ako nisam pogriješio,pa treba i to vidjeti,ako je novo da se vidi jel bolje od onog do sada i da li zastupa interese svih studenata a ne samo pojedinih grupacija ili režima studiranja....Ako je to tačno,da će se u Februaru razmatrati,kao inicijativa na Univerzitetu,trebali bi se što prije angažovati,posebno sada kada počinju rokovi,i ako bude peticija tad je nas po starom režimu najviše,dolazimo na ispite i možemo se potpisivat,i obavezno treba se udružiti sa starom Bolonjom,ne odvojeno,jer je isti problem i njima.Al to mora početi neko ko je tamo,iz Sarajeva,mi dosta udaljen nemamo šanse za to..I vidjeti obavezno mišljenje Udruženja studenata,jer se radi o dvije velike grupacije studenat,Stari režim i Stara Bolonja.I zahtjevati da se angažuju, ne da govore nema šanse kao prije,njihovo je da zastupaju mišljenje studenata,ako neće,ima načina i bez njih,samo bi sa njima bilo jednostavnije...

vuk usamljeni
Posts: 440
Joined: Mon Jun 30, 2014 9:32 am

PFSA: Stari nastavni plan i program | Opšta diskusija

Post by vuk usamljeni »

Inicijativa je već upućena ka Ministarstvu u 10 mjesecu,a mi pojma nemamo i to samo za grupaciju Medicinskih nauka,ima na stranici SPUS,na linku primjerak inciative koji je valjda upućen:

http://spus.ba/assets/userfiles/stari%2 ... 20plan.pdf

Aida_ida
Posts: 245
Joined: Wed Apr 07, 2010 4:44 pm

PFSA: Stari nastavni plan i program | Opšta diskusija

Post by Aida_ida »

Kolegica [member=4993]imela[/member] je u pravu. Preko USP-a smo i prosle godine izborili bezuslovni ,pisala se peticija.
Najbolje bi bilo USP-u da istu inicijativu uputi Ministarstvu ili dekanu u ime nas starog sistema.Ne znam kako to vec ide.

Ne znam zasto nam ne bi odobrili ,ja vjerujem da bi mogli dobiti jos jednu godinu.

imela
Posts: 17
Joined: Tue Apr 20, 2010 8:39 pm

PFSA: Stari nastavni plan i program | Opšta diskusija

Post by imela »

Jutros sam poslala dopis USP-u
Poštovani,
Obraćam Vam se u ime studenata,koji studiraju po starom nastavnom planu i programu i studente koji su u prvu godinu studija upisani 2008/2009. i ranije

U četvrtak 23.10.2014. godine održana je prva univerzitetska tribina u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS).Na tribini se  vodio i dijalog o problemu roka završetka studija za studente koji studiraju po starom planu i programu na fakultetima medicinska grupacije, i upućen je dopis i pokrenuta inicijativa za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, gdje bi se rok za završetak studija produžio do 2018. godine.

Studente,zanima da li postoji šansa da se pokrene inicijativa da rok  studentima ostalih fakulteta  bude pomjeren  barem  za godinu dana na 30.09.2016 godine? Dobili smo informaciju da će se  na senatu UNSA,ta tema naći krajem februara,pa bi inicijativu trebalo pokrenuti ranije,a i dok su studenti na ispitima da je lakše potpisati  peticiju,pošto većina studenata dolazi sa strane,iz drugih gradova,pa bi im tako bilo lakše.
Dakle inicijativa bi trebala glasiti:

VLADA KANTONA SARAJEVO
MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU I MLADE
Predmet: Inicijativa za izmjenu Zakona o visokom obrazovanju
Poštovani,
Udruženju studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu su se obratili studenti,koji studiraju po starom nastavnom planu i programu sa problemom roka o završetku školovanja koji je određen Zakonom o visokom obrazovanju. Ovim putem vam upućujemo molbu i inicijativu za što hitnije pokretanje procedure izmjene Zakona i produženju roka, a razloge i prijedlog smo napisali u produžetku teksta.


Molimo Vas da razmotrite i kao ovlašteni predlagač pokrenete proceduru izmjene člana 79.
(Retroaktivna primjena), stava (2) Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene
novine Kantona Sarajevo“, broj:43/08, Prečišćeni tekst, „Službene novine Kantona Sarajevo“,
broj:22/10). u dijelu koji se odnosi na obavezu da se započeti studij završi najkasnije do 30.09.2015.godine, na sljedeći način:
U Članu 79. (Retroaktivna primjena), na kraju stava (2)  tekst: „do 30.09.2015. godine.“mijenja se i glasi  do "30.09.2016",umjesto tačke dodaje se zarez i novi tekst koji glasi: „ a studenti fakulteta medicinske grupacije nauka do 30.09.2018. godine“.
RAZLOZI:
- vraćanje studenata na niže godine studija i ponovno slušanje već odslušanih godina sa
obaveznim plaćanjem školarine. To bi automatski značilo i potrebu organiziranja cjelokupnog
nastavnog procesa za sve studente ove kategorije iz svih nepoloženih predmeta, a što u
krajnjem iziskuje značajno naprezanje nastavnog osoblja, dodatnih finansijskih sredstava i
infrastrukture
- inače teška socijalno-ekonomska situacija bi se značajno otežala kako studentima tako i
porodicama, a imajući u vidu i studente koji dolaze iz dijelova države koji su bili teško
pogođeni prirodnom nepogodom.

Unaprijed zahvalni

vuk usamljeni
Posts: 440
Joined: Mon Jun 30, 2014 9:32 am

PFSA: Stari nastavni plan i program | Opšta diskusija

Post by vuk usamljeni »

Svaka čast,s tim da oni trebaju to da iznesu o tom obliku,a ne nuditi im izbor postojil mogućnost...Studenti to žele da pokrenu i prema tome njihov je zadatak da stanu uz studente i ja sam naspomenuo,da treba da ide inicijativa skupa sa studentima stare Bolonje jer je ista situacija i kod njih koliko ja znam,i zajedno smo jači....Ako Udruženje studenata to ne htjedne da odradi,treba naći način da se mi organizujemo i prvo potpišemo peticiju i kao neformalna grupa,a imamo pravo,pošaljemo tu inicijativu Studentskom Parlamentu UNSA,možda i Univerzitetu i Ministarstvu,da se zna da je sigurno pokrenuta inicijativa...Ja sam maloprije vidio,al vidim niko ne reaguje,akosad ne uradimo ništa,fino,legalno,na vrijeme,kasnije će biti svega kad dođe taj famozni datum,do nas je..I sad se ne zna ko pije a ko plaća na faksu,a tek ako nas stave na novi režim,pa jedni profesori kažu morate i ovo polagati,drugi drugo,a piše treće,biće ludnica,nadam se da će nas većina završiti do tog datuma,,,,To sam bio zaboravio trebalo je tražiti isto da Udruženje zahtjeva za Apsolvente od Dekana ili ko je nadležan,ukidanje vezanih predmeta za Apsolvente,jer su mnogi iskoristili tu mogućnost i ispolagali 4 godinu iako nisu,navodno,imali pravo.A ko je išao poštenim putem i pitao ne dozvoljava mu se polaganje,bez Obligacija.

imela
Posts: 17
Joined: Tue Apr 20, 2010 8:39 pm

PFSA: Stari nastavni plan i program | Opšta diskusija

Post by imela »

Samo zajedno mozemo postici nesto, a na nama je da se borimo zajedno!

vuk usamljeni
Posts: 440
Joined: Mon Jun 30, 2014 9:32 am

PFSA: Stari nastavni plan i program | Opšta diskusija

Post by vuk usamljeni »

Opet ti se puno zahvaljujem u svoje ime,najprije,i nadam se u ime kolega i kolegica koji će stati uz nas.Naravno samo zajedno,treba se probuditi,a ne čekati da drugi za tebe nešto odradi.Kada je prof. Grebo,kao student '68 se mogao popeti na tramvaj i sa tadašnjim studentima se boriti za svoja prava,a zna se kakva je milicija bila prije,onda i mi možemo sada krenuti legalnim i legitimnim putem tražiti nešto,pa vidjet ćemo dalje kako će se odvijati ovo sve.Moj je problem što sam daleko,inače bi sad išao u to Udruženje i tražio njihovo očitovanje  pismeno,odmah...

Aida_ida
Posts: 245
Joined: Wed Apr 07, 2010 4:44 pm

PFSA: Stari nastavni plan i program | Opšta diskusija

Post by Aida_ida »

Najbolje bi bilo otvoriti novu temu "produzetak studiranja po starom sistemu i staroj bolonji " ili tako nesto kako bi sto vise studenata ucestvovalo i kako bi bilo vidljivo .Ovako nas je malo aktivno ovdje.

Mozda da zamolimo nekog od administratora ,moderatora??
Last edited by Aida_ida on Fri Jan 16, 2015 6:23 pm, edited 1 time in total.

anastasia84
Posts: 182
Joined: Fri Apr 22, 2011 3:35 pm

PFSA: Stari nastavni plan i program | Opšta diskusija

Post by anastasia84 »

Poceli su upisivati i evidentirati svaki izlazak na ispit U INDEX to je novina ali i bezobrazluk jel mi nismo bolonja pa evo reagujte na ovo! !!!!!!!!!!

prof .Sanjin Omanovic je poceo da upisuje 5-ice u index i prjeti da treci put salje na komisiju ja koliko znam stari sistem moze 10-puta izaci ako zeli pa molim da reagujemo svi smanjit ce se izlaznost radi ovih saranja po indexu a i raja se boje ove komisije ako ne poloze iz prva dva puta sto je ne moguce za vecinu !
Last edited by anastasia84 on Fri Jan 16, 2015 6:36 pm, edited 1 time in total.

aidaim
Posts: 1556
Joined: Wed Jun 09, 2010 9:46 pm

PFSA: Stari nastavni plan i program | Opšta diskusija

Post by aidaim »

To je stvarno bezobrazno od njega, nema na to pravo...To može vala USP odmah reagovat, nek se obrate dekanu lično za njega i gotovo, čuj petice upisuje....
Last edited by aidaim on Fri Jan 16, 2015 6:42 pm, edited 1 time in total.

Post Reply

Return to “Stari nastavni plan i program”