PFSA: II ciklus studija - opća diskusija

Podforum studenata postidplomskog studija (II ciklus) Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
pravnik_123
Posts: 578
Joined: Wed Jan 20, 2010 4:24 pm

Odg: PFSA: II ciklus studija - opća diskusija

Post by pravnik_123 »

Kolegice Kelopatra, mozda nije obavezan ali je svakako pozeljan, i ne mozete ga nikako uporedjivati sa ranijim magisterijem. Mozda sada trenutno ne traze, ali ko nama garantuje da nece kasnije traziti? Zato se treba svakome omoguciti. Pomalo mi je apsurdno sto sam na ovom spisku dosta vidio kolege za koje zaista znam da su zavrsile fakultet u Kiseljaku, ali su ipak mogli aplicirati i plus su uvrsteni u rang listu. Znaci, da se ipak ti toliko ''ozloglaseni'' fakultetu priznaju. Napravljene su kardinalne greske koje se niposto nisu smjele desiti.

ClEoPaTrA
Posts: 1462
Joined: Mon Jul 06, 2009 12:33 am

Odg: PFSA: II ciklus studija - opća diskusija

Post by ClEoPaTrA »

U potpunosti se slažem da je poželjan, baš zbog činjenice da  svake godine veliki broj studenata završi Pravo na privatnim fakultetima.

Apsurdno je da su takvi studenti faktički imali prednost pri upisu, ali s druge strane bila bi totalna diskriminacija zabraniti im upis.

Teško je naći balans, i sve ovo će se vjerovatno iz godine u godinu mijenjati dok ne bude jasno precizirano Zakonom.

pravnik_123
Posts: 578
Joined: Wed Jan 20, 2010 4:24 pm

Odg: PFSA: II ciklus studija - opća diskusija

Post by pravnik_123 »

Ma neka ti studenti nastave master na svom fakultetu, a ne da ovamo uzimaju mjesta ljudima koji su se namucili da zavrse na jedan znatno tezi nacin. Ne razumijem kako su mogli da sebi dozvole takav propust, narocito nakon tolikog kritikovanja tih privatnih fakulteta. Kontradiktorno, zar ne?

ClEoPaTrA
Posts: 1462
Joined: Mon Jul 06, 2009 12:33 am

Odg: PFSA: II ciklus studija - opća diskusija

Post by ClEoPaTrA »

Pravnici smo i mora nam biti jasno da nigdje ne postoji zabrana upisa na postdiplomski studij navedenih studenata, ma koliko mi i pojedini profesori to željeli.

Mislim da je bespotrebno trošiti vrijeme i riječi za objašnjavanje u vezi sa ovom temom jer studenti nemaju oruđe, a niti oružje da bilo §to promijene po tom pitanju.

Učite za sebe, a ne druge, već sad se opredijelite za određenu oblast prava koju ćete izučavati i "pecite" zanat :-)

Vera
Posts: 3
Joined: Sun Sep 23, 2012 1:09 pm

Odg: PFSA: II ciklus studija - opća diskusija

Post by Vera »

kako će peći zanat kad im je uskraćeno pravo da se upišu na dalji studij i ako studenti prava nemaju oruđe i oružje da mjenjaju šta žele ko to onda ima? Svi studenti koji nisu upisani imaju moju podršku i borit ću se zajedno svama da dobijete ono što vam pripada.

babyblue
Posts: 3
Joined: Sun Jan 31, 2010 8:27 pm

Odg: PFSA: II ciklus studija - opća diskusija

Post by babyblue »

S obzirom da DL status nije detaljno regulisan u zakonima, najvjerovatnije da ce svaki student pojedinacno prilikom prijave na biro, donijeti raspored predavanja na osnovu cega ce se utvrditi da li student moze biti na birou, tj. da li ima vremena shodno rasporedu, da zasnuje radni odnos i studira istovremeno, a logicno je da nece moci zasnovati radni odnos, ako je obavezan da prisustvuje predavanjima u radno vrijeme. To je neka nezvanicna informacija, koja se trenutno razmatra od str. Ministarstva i Sluzbe za zaposljavanje Kantona Sarajevo.  U narednom periodu bit ce zvanicno vise detalja u vezi sa ovim pitanjem.

Mislim da studenti ne smiju i ne trebaju snositi poslijedice mjesanja politike i obrazovanja u vezi sa (ne) odgovorom za produzenje spiska za prijem na master studij. Trebamo da se borimo za svoja prava i insistiramo da se nepravilnosti pokusaju ispraviti. Ako se vec peticijom ne moze nista rijesiti, onda bi trebali zajedno svi da odemo na fakultet i razgovaramo sa dekanom ili da to ucine oni koji bi po pravilu to i trebali da ucine (predstavnici USP).

Potrebno je da budemo uporniji ako zelimo da se pojasne neke nejasnoce (ukidanje vanrednog studija odjednom - a regularno se provodio 4 god., nejasnoce u vezi sa DL - jer ne moze se uvesti neki status i ne znati detaljno objasniti pravila tog statusa, krsenje rokova koji su konkursom prvobitno objavljeni, objava spiskova tek u dec. tako da smo onemoguceni da se upishemo na master na nekom drugom fakultetu, nejasnoce u vezi sa nekim zvijezdice prednosti - strani drzavljani, specijalizacije itd.) 

Prema Zakonu o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo nastava u zimskom semestru počinje trećeg ponedjeljka u septembru i traje 16 sedmica, a kod nas na fakultetu nastava pocinje u decembru. Takodjer u navedenom zakonu propisana je odredba da pravo upisa na drugi ciklus studija imaju kandidati sa završenim odgovarajućim prvim ciklusom studija, a nema nigdje navedeno da je za upis glavni uslov prosjek. Prosjek za upis se takodje ne spomije ni u Pravilima studiranja za drugi ciklus studija na Univerzitetu u Sarajevu. U navedenim pravilima takodjer pise da strani državljani imaju pravo upisa na studij drugog  ciklusa pod jednakim uvjetima kao  državljani Bosne i Hercegovine, a koliko sam shvatila kod nas na konacnom spisku postoje neke zvijezdice (neka prednost na osnovu toga).

nuki_cika
Posts: 1757
Joined: Fri Aug 06, 2010 10:30 pm

Odg: PFSA: II ciklus studija - opća diskusija

Post by nuki_cika »

babyblue
Potpisujem sve :d055:
A sa druge strane to je odraz nase neodgovornosti i nespremenosti da se suočimo sa određenim zadacima
Koga mi ba glumimo?Amerika vodaća svjetska sila nije potpisnica tolikog broja kojekakvih konvencija koje se u praksi mogu sprovesti,odnosno "mogu sprovesti SAD ",a mi potpisujemo i ratifikujemo šta nam serviraju,te konvencija o ovome,te o onome,a u praksi se ne može sprovesti ni 10 posto tih konvecija.BIH  je primjera radi potpisala skoro sve konvencije MORA ,a SAD potpisale 10 tak,a znamo da nemamo dovoljno kapaciteta za provođenje.Oni potpišu i desetljecima poslije toga ostaje samo prazno slovo na papiru :h055:
Tako je isto i sa DL studijem.Vidjeli da se to u evropi i svijetu uvodi,pa hajmo i mi slijediti moderne evropske tokove,a koga briga što 1 posto studenata nije upoznato s tim studijem,važno je biti u toku sa evropskim standardima.
Prvo treba jasno definistati zakonom ,pa onda krenuti u realizaciji i implemetaciju tog projekta.

Kleopatra ako je tebi normalno da Kobiljača kod Ilidze  kao vikendaško naselje(ako slučajno znas gdje je to)ima pravni fakultet i sutra neko sa diplomom tog  istaknutog fakulteta :mrgreen: sa 4 godine studija dođe da upiše master na sarajevskom  pravnom fakultetu meni bogami nije normalno i ne bi to trebali dozvoliti,jer je u pitanju i sama validnost tih diploma i njihova tražišna prihvatljivost

I kao što reče kolegica,nigdje se u zakonu ne spominje prosjek ocjena kao relevantan faktor pri upisu na master studij
Last edited by nuki_cika on Tue Dec 04, 2012 1:20 pm, edited 1 time in total.

pravnik_123
Posts: 578
Joined: Wed Jan 20, 2010 4:24 pm

Odg: PFSA: II ciklus studija - opća diskusija

Post by pravnik_123 »

Kolegice Kleopatra, razumijem ja vas, nema vjerovatno uporista u zakonu i to je najveci problem, ali iskreno, ako se nesto toliko NE PRIZNAJE,i ako se konstantno osipa paljba po tim fakultetima, koji doslovno nemaju nikakve veze sa ovim nasim drzavnim, kako se to sad odjednom dopusta?! Plus ugrozeni su studenti sa naseg fakulteta. I sami znate kako je tesko zavrsiti fakultet, da nema kriterija pri ocjenjivanju, itd. Fino je rekao kolega nuki to bi znacilo izjednacavanje. Na kraju na trzistu rada ste ekvivalentni i vi i oni, jer ce on zaboga biti MASTER na sarajevskom Pravnom Fakultetu.Da li je to pravedno? To mi nikako nije logicno, to je zapravo jedna katastrofa i zaista se tome treba stati u kraj.

SABINI
Posts: 249
Joined: Tue Jun 22, 2010 1:00 pm

Odg: PFSA: II ciklus studija - opća diskusija

Post by SABINI »

Na svim fakultetima Univerziteta Sarajevo daje se  prednost studentima tih fakulteta pri upisu na  master studij,pa tek onda dolaze na red studenti s Univerziteta Mostar i svakako studenti s  raznih privatnih fakulteta.Doista  prosjek nije vise relevantan za upis na master studij!!!!!!!!!!!

Sljaps
Posts: 8
Joined: Mon Sep 20, 2010 4:57 pm

Odg: PFSA: II ciklus studija - opća diskusija

Post by Sljaps »

Mene zanima šta je sa studentima koji su primljeni na DL, da li se treba  odjaviti  sa biroa, postoje li neke sankcije ako ostanemo na birou, s obzirom da DL nije definisan kao vadredan studij??

Post Reply

Return to “II ciklus studija”